Quantcast
Channel: Författarkurs.se
Viewing all 437 articles
Browse latest View live

Skrivövning: Miljöspaning

$
0
0

Den här övningen kan du göra precis var som helst, varför inte på en hållplats där du ändå måste vänta? Försök vara närvarande i nuet (just det, som i mindfulness). Svep över scenen och lägg märke till de stora dragen och färgerna. Vilka intryck dominerar? Ljudet mot rälsen, röklukt eller löven som böljar i vinden? Vilka detaljer sticker ut? Finns det kontraster? En maskros som lyser gul i grå asfalt?
Hur känns miljön under dina skor eller mot huden? Anteckna dina intryck.

Om du vill, välj ut en karaktär ur omgivningen och fundera över hur hon eller han upplever miljön. Hur påverkas miljön om du föreställer dig olika sinnesstämningar och humör?

Extra utmaning: Ta fram dina anteckningar och använd intrycken för en scen där något oväntat händer. Skriv utan att tänka för mycket. Läs igenom när du är klar och undersök hur tempot funkar. Ett stort antal detaljer kan dra ner tempot medan ett fåtal eller inga höjer pulsen. Miljö är inte en tavla som ska sättas upp på en vägg i handlingen, utan en del i din berättarväv.

Dela/Posta på Facebook/Maila


Författarkurs i Frankrike

$
0
0

Tillbaka efter en helt fantastisk vecka på La Pomme d’Or i byn La Chapelle Moulière med deltagare som jobbade med nya utkast, manusbearbetning och Författarkurs 1. Tusen tack till alla er som gjorde det här möjligt, från värdparet Peter och Eva-Lotta Roovete som stod för den fantastiska inramningen och den goda maten, till alla underbara kursdeltagare!

Ankomst till gästhemmet La Pomme d'Or som drivs av Eva-Lotta och Peter Roovete. Bild 3: Trerättersmiddag och författarsamtal varje kväll... lyxigt med helpension så att man kan fokusera på skrivandet! (Tack Peter och Eva-Lotta för bilder)

Bild 1: Djup koncentration... Författarkurs 1 pågår. Bild 2: Blomman för dagen mot en mur i trädgården. Bild 3: Vädret var omväxlande men vi var ute varje gång en solstrimma föll in på gården.

Bild 1: Tommy och Josefine jobbar med en uppgift på gården. Bild 2: Kerstin skriver på sin nya bok, med humor och djupt allvar. Bild 3: Rina öppnade en ny dörr i skrivandet och hamnade i skrivflöde.

Bild 1: Catarina och kursledaren Jorun Modén... Författarkurs 1 pågår. Bild 2 - 3: Utflykt till Chauvigny för att hämta in inspiration och nya vyer.

Värdparet Eva-Lotta och Peter ordnade en mycket uppskattad vinprovning på Domaine de Villemont som fått många priser. Vinerna finns inte att köpa i Sverige. Bild 1: Tommy och Josefine. Bild 3: Rina, Caterine, Anna-Lena, Teresia och Josefine (foto ur Eva-Lottas och Peters album).

Bild 1: Veronica jobbar med sitt nya manus. Bild 2-3: Kerstin ordnade ett besök i den lilla bykyrkan... vi fastnade i ett dammigt litet rum fyllt med gamla böcker. Typiskt författare. Från vänster: Kerstin, Teresia, Jorun och Jerker (Ladan tog bilden).

Sista kvällen blev en magisk soirée... högläsning ur deltagarnas manus varvades med diskussioner och skratt. Kvällens tävling fick bli "Roman på sex ord" (börjar bli tradition) och vinnare blev Jerker med "Tre små ord... sekunder för sent." Bild 3: Ostbrickan fick många beundrande blickar. Bild 4: Ladan och Josefine, deltagare i Författarkurs 1 (Tommy tog bilden).

Tack Peter och Eva-Lotta på La Pomme d'Or för allt jobb ni la ner, vilka fantastiska människor ni är! Klicka på bilden för att komma till deras hemsida.

Vi pratar redan om att ordna en ny omgång – vill du gå en författarkurs eller åka på skrivarretreat i regi av Författarkurs.se på La Pomme d’Or kan du läsa mer under fliken Skrivarkurs i Frankrike. Varmt välkommen!

Dela/Posta på Facebook/Maila

Bli mer produktiv med idémapp

$
0
0

Författare som har svårt för att avsluta saker är ofta kreativa och får ständigt nya idéer som upplevs som bättre än de gamla. Om det stämmer in på dig: skaffa en idémapp där du sparar alla nya idéer som dyker upp så att de inte distraherar dig. Det spelar ingen roll om det är en fysisk pärm eller en mapp i datorn. Skriv vidare på den historia du just nu jobbar med och strunta i om det känns som om det går dåligt, eller sök inspiration genom berättarknep och lär dig mer om drama så att du får en instinkt för hur man avslutar en berättelse på ett tillfredsställande sätt. Det kan vara klokt att börja med ett kortare projekt som är lättare att överblicka, till exempel en novell, eftersom du behöver träna på att över huvud taget skriva klart, oavsett om det blir bra eller ej. För varje avslutad historia blir du skickligare som berättare. När du är klar kan du kika i idémappen – några uppslag kommer att verka sämre än när du först kom på dem – andra har mognat och är ännu mer inspirerande, välj ett av dem. Lycka till!

Dela/Posta på Facebook/Maila

Trollbind din läsare – så använder du kritik

$
0
0

”Storytelling is the only absolutely verified form of magic. Magic is the creation of subjective realities in other people’s heads.” David Brin

Har precis sett en underbar föreläsning av David Brin om hur författarens relation med läsaren fungerar, om att läsarens reaktion är viktigare än olika tekniker och om vikten av att utsätta sig för kritik.
”Jag försöker ta reda på var de kunde lägga ner boken för att mata katten… om fler än två lägger ner den på samma ställe så bearbetar jag den scenen… Om fler än en läsare lägger märke till ett problem så är det ett problem och det är ditt jobb att fixa det. Ofta ger de dig råd om hur du ska fixa det – ta det med en nypa salt – det är ditt jobb att hitta en lösning på ditt unika artistiska sätt. Sök upp kritik, det är det enda botemedlet mot misstag.”

Dela/Posta på Facebook/Maila

Författarretreat i Frankrike 20 april 2013

$
0
0

Författtarkurs i Frankrike Släpp loss ditt skrivande och tjuvstarta sommaren med med helpension på La Pomme d’Or i byn La Chapelle Moulière söder om Loiredalen. En intensiv vecka för dig som vill få arbetsro, massor av inspiration och konkreta verktyg för ditt skrivande.

Välj mellan skrivarkurs eller författarretreat den 20 april – 27 april 2013. I en avskild och inspirerande miljö får du förutsättningar att komma igång på allvar. Utflykter till medeltidsbyn Chauvigny och staden Poitiers ingår och om du önskar kan du även boka vingårdsbesök med vinprovning. Läs mer om La Pomme d’Or här.
Klicka här för att se bilder och läsa ett blogginlägg om förra resan.

”Åk! Vi hade en superbra vecka nere i Frankrike med ett upplägg som passade mej perfekt. Helpensionen gjorde dessutom att gruppen blev tight.” //Tommy

Välj det paket som passar dig bäst:
1. Författarkurs 1 + helpension. För dig som vill få en intensivkurs och en första verktygslåda om författarens hantverk.

2. Skrivarretreat + helpension. Du vill jobba på ett eget skrivprojekt och få feedback från andra kursdeltagare samt kursledaren.

1. FÖRFATTARKURS 1 + HELPENSION
Under sex förmiddagar deltar du i lektioner där du får veta hur du skaffar fungerande skrivrutiner, skapar en dramatisk struktur, utvecklar karaktärer, skriver dialog, skildrar miljöer, gestaltar, använder berättarknep och finslipar språket. Övningar, diskussioner och möjlighet att utveckla egna texter ingår. Vi går också igenom hur du går till väga när manuset är klart och du vill få din bok utgiven.

Skrivlust och kreativitet är ledord under kursen – det ska vara roligt och stimulerande att fördjupa sig i skrivandet. Varje kurs utgår från deltagarna, så om du exempelvis behöver tips om hur du tar dig förbi skriblockeringar eller hur du ska strukturera din bok, får du det. Läs mer om kursledaren här.
Pris: 7.150 (2.950 för skrivarretreat, 4.200 för helpension).

Allt detta ingår i Författarkurs 1
- Helpension, 6 nätter i dubbelrum. Frukost, lunch och trerättersmiddag med franskt tema ingår.
- 6 kursförmiddagar söndag till fredag, 2,5 timmar per session. Du får under en intensiv vecka ta del av all den teori och de verktyg som ingår i Författarkurs 1.
- Skrivövningar: Du gör övningar som hjälper dig att komma över skrivtröskeln samt utvecklas som författare.
- Diskussion: Vi ställer frågor kring varje lektion och har ofta så roligt att samtalet fortsätter resten av dagen.
- Bonusmaterial: För dig som vill utvecklas maximalt under den här tiden finns extra skrivövningar.
- Möjlighet att utveckla egna texter: Passa gärna på att ta med dig egna texter eller ett romanprojekt du vill utveckla.
- Personlig handledning: Kursledaren ger svar på alla dina frågor och du får flera tillfällen att få feedback på ditt skrivande.
- En utflykt till Poitiers och en utflykt till medeltidsstaden Chauvigny för de som önskar.
- Vingårdsbesök med provsmakning kan bokas som tillval för ca 25 euro.

Datum: 20 april – 27 april 2013
Lördag: Ankomst och inkvartering
Söndag – Fredag: Förmiddag kurs 2.5 timmar, därefter skrivtid eller utflykter.
Lördag: Avfärd efter frukost

2. SKRIVARRETREAT + HELPENSION
Har du ett bokmanus som du önskar utveckla, vill du skriva vidare på din roman eller kanske skissa utkast till en roman och skriva ett par kapitel? Om du har gått minst Författarkurs 1 eller redan är verksam som författare har du möjlighet att delta i retreatgruppen. Grundkravet är att du skriver flyhänt, kan grunderna i drama och gestaltning samt är van vid att utbyta feedback.
Pris: 6.750 (2.550 för skrivarretreat, 4.200 för helpension).

Allt detta ingår i skrivarretreat
- Helpension, 6 nätter i dubbelrum. Frukost, lunch och trerättersmiddag med franskt tema.
- Tillgång till feedbackgrupp 1.5 timmar om dagen söndag – fredag. Bollplank för dina idéer samt feedback på upp till ca 5 sidor text (räknat med dubbelt radavstånd) om dagen.
- Lektörsfeedback från kursledaren.
- Tips för att förbättra och utveckla manus samt handledning i utbyte av kritik.
- En utflykt till Poitiers och en utflykt till medeltidsstaden Chauvigny för de som önskar.
- Vingårdsbesök med provsmakning kan bokas som tillval för ca 25 euro.

Datum: 20 april – 27 april 2013
Lördag: Ankomst och inkvartering
Söndag – Fredag: Feedbackgrupp 1.5 timmar dagtid, därefter skrivtid eller utflykter.
Lördag: Avfärd efter frukost

Välkommen att kontakta jorun.moden snabela gmail.com om du vill veta mer.

Dela/Posta på Facebook/Maila

Fåtal platser kvar – Författarkurs 2 i Stockholm

$
0
0

Jag har ett fåtal platser kvar på Författarkurs 2 som börjar den 23 januari 2013 i Stockholm. Författarkurs 2 är en kurs för dig som gått grundkursen eller annan grundkurs i kreativt skrivande. Du behöver ha grundläggande kunskaper om drama, gestaltning, karaktärsteckning med mera för att få fullt utbyte av kursen. Vill du ta med och utveckla ett manus eller skrivprojekt under kursen, går det utmärkt. Vi träffas en kväll i veckan i studielokalen nära Skanstull på söder klockan 18:00 – 20:00 under åtta veckor. Läs mer om kursplanen här – anmälan via mail till jorun.moden@gmail.com

Dela/Posta på Facebook/Maila

Författarens önskelista 2012

$
0
0

1. Skrivtid. Erbjud dig att se till att författaren i ditt liv får obruten skrivtid under hela 2013. Kanske kan du ställa upp med barnpassning, ge bort en vecka på skrivarretreat eller erbjuda dig att stå för helpension varje söndag?

2. Anslagstavla med magnetfunktion. För att få perspektiv på romanprojektet, sätta upp inspirerande bilder och scenskisser.

3. Snygga anteckningsböcker. Ta reda på författarens tycke och smak, några vill ha linjerade sidor, andra kan bara skriva på nakna ark. Moleskine är aldrig fel.

4. Pennor som flödar friktionsfritt. Gärna med svart eller mörkt blodbrunt bläck, eller kanske en fjäderpenna.

5. Post-itlappar i olika färger.

6. Inspirerande litteratur. Några förslag: Your Writing Coach av Jurgen Wolff, Om konsten att läsa och skriva av Olof Lagercrantz eller en prenumeration på Tidningen Skriva.

7. Lätt och smidig laptop. Den ska vara enkel att ta med sig och skärmen bör vara matt så att den fungerar även i dagsljus. Asus har budgetalternativ under tvåtusen kronor, till exempel denna. Jag gillar även Samsung för lång batteritid och skärmar som lämpar sig för skrivande.

8. En laserskrivare i bordsmodell. Gärna så smidig att den går bra att ställa i ett skåp när den inte används.

9. Lektörstjänst. Om du är grym på språk kan en manusgranskning bli årets julklapp.

10. Berättarspel och inspirerande kortlekar. Ger avkoppling, tränar upp kreativiteten och kan också ge uppslag till skrivandet. Storyworld och Rorys Story Cubes passar hela familjen.

Har du fler förslag på julklappar för författare? Dela gärna med dig!

Dela/Posta på Facebook/Maila

Sluta infodumpa – några tekniker och råd

$
0
0

Långa stycken med exposition, det vill säga bakgrund och förklaringar, brukar också kallas infodumpar (från engelskans information dumps) och riskerar att tråka ut läsaren. Ofta är infodumparna i själva verket författarens bakgrundsmaterial och nödvändigt för att kunna skriva berättelsen men läsaren behöver inte veta allt.

Skräpa alltså inte ner i manuset med infodumpar, utan tänk hellre i detaljer och småportioner. Knepet heter relevans: väv in informationen där det blir nödvändigt för att förstå berättelsen men lämna också utrymme för läsaren att dra egna slutsatser. Du kan väva in exposition i:
- detaljer i gestaltningen
- berättelsen
- beskrivningar
- tillbakablickar (men håll dem i schack så att inte manuset blir baktungt)
- dialoger (men se upp så att det inte känns krystat, som när skurken håller tal om hela sin plan och sina motiv precis innan han ska döda hjälten)

Hur du hanterar exposition är betydelsefullt oavsett i vilken genre du skriver men om du ska presentera en helt ny upplevelse eller värld för läsaren blir det extra viktigt, till exempel om du skriver på en historisk roman, science fiction eller fantasy.

En bra artikel om hur du kan hantera exposition hittar du här, på engelska: http://suite101.com/article/avoid-information-dumps-with-exposition-a143724

Dela/Posta på Facebook/Maila


Nya tidningen Skriva – skaparglädje och fantasy

$
0
0

I första numret av Skriva år 2013 kan du läsa om skaparglädje och vad det är som gör författande till ett drömyrke. Möt Bodil Malmsten som är aktuell med sin nya bok om skrivkonst, Så gör jag, och som inför varje skrivprojekt går igenom något hon kallar helvetesperioden. Det blir också en djupdykning i fantasygenren med spännande samtal med författare och förläggare. ”Egentligen stämmer det inte att det inte ges ut fantasy i Sverige. Det är bara det att de stora förlagen nästan aldrig kallar det för fantasy”, säger Cecilia Wennerström exempelvis. Jag bidrar den här gången med en guide till konsten att skriva fantasy, inklusive fallgropar som kan vara värda att begrunda oavsett vilken genre man skriver i.

Dela/Posta på Facebook/Maila

Kom igång och skriv på 2 veckor

$
0
0

Har du bestämt dig för att skriva år 2013 men redan upptäckt att det verkar omöjligt att hinna med? Här får du ett program som ger dig idéer och inspiration för de två första veckorna. Jag rekommenderar flexibel skrivtid, vilket innebär att du skriver i allra minst en kvart men ökar på tiden när du har möjlighet, till exempel på helgen.

Dag 1: Bestäm dig för en tid då du är utvilad (morgon eller kväll) och boka in skrivtiden just där. Gör ett skrivschema på en Post-It-lapp och sätt upp på väggen eller klistra fast direkt på din laptop. Fulskriv – det vill säga skriv oavsett hur bra eller dåligt det blir. Svårt att komma på ett ämne? Tänk dig att det börjar brinna där du är… skriv om detta i minst fem minuter.

Dag 2: I dag är det dags att fundera igenom din mediala diet… vilka TV-program kan du lika gärna skippa? Kan du hoppa över att läsa vissa tidningar? Ägna mindre tid åt att hänga på Facebook? Mediebantning är ett av de enklaste sätten att få mer skrivtid. Skriv enligt skrivschemat du bestämde dag 1, om du inte vet vad du ska skriva om så pröva med att skriva om mediebantning.

Dag 3: Skriv utan att skriva. Tanketid är en viktig del av skrivandet – samla idéer på väg till jobbet eller medan du står och väntar på bussen. Ha ett litet block, Post-It-lappar eller en mobiltelefon att samla anteckningar på. Kom ihåg att skriva i minst en kvart. Svårt att hitta ett ämne? Titta ut genom fönstret och skriv ner dina intryck.

Dag 4: Fundera över allt som kan gå galet – det är inte alltid så roligt när det händer men brukar kunna bli bra historier. Fantisera också över vad som kan gå fel för andra människor i verkligheten eller i fantasin. Anteckna om du får bra idéer.  Skriv i minst en kvart på den tid du har bestämt, antingen på ett projekt du tänkt ut eller om en dag då du gjorde bort dig.

Dag 5: Släng ut din inre kritiker om du ofta tänker att du inte kan skriva eller att du är en usel skribent. Instruktioner om hur du går till väga hittar du här. Skriv vidare – fortsätt på ett skrivprojekt om du kommit på ett, annars kan du skriva ett avskedsbrev till din inre kritiker.

Dag 6: Gör en inspirationshylla. Töm ett hyllplan och fyll på det med dina favoritböcker genom tiderna. Fundera också över vad du vill läsa för att vidareutvecklas som författare och gör en lista. Det vanligaste skrivrådet som finns är förmodligen ”läs”! Låna eller köp en ny bok som du saknar. Skriv vidare på din bestämda skrivtid i minst en kvart. Vet du inte vad du ska skriva om så ta en bok från din inspirationshylla, öppna den var som helst och slumpa fram en mening som får bli första meningen i en berättelse.

Dag 7: Svårt att hitta disciplinen? Pröva med att rycka ur internetuppkopplingen, dela upp skrivandet i efterforskningar (då är det okej att surfa) och skrivtid då det endast är skrivande som gäller. Skriv vidare på din bestämda skrivtid i minst en kvart. Ett ämne om du behöver: skriv om vad skrivandet betyder för dig så här långt.

Dag 8: Grattis, du har skrivit i en hel vecka och en dag! Belönar du dig själv då och då? Om inte är det hög tid att börja nu. Locka dig själv till skrivplatsen med kaffe, te och kanske en bit mörk choklad, eller ett visst musikstycke. Bestäm dig själv för en belöning du ska få när dina två träningsveckor är slut, till exempel ett biobesök. Skriv vidare på din utsatta skrivtid, pröva att skriva ett brev till din favoritförfattare, död eller levande om du inte vet vad du ska skriva om.

Dag 9: Vad brinner du för som mest? Hur skulle det kunna bli en historia? Skissa en idé på papper, tankarna flödar friare utan linjer. Skriv vidare på ditt skrivprojekt eller börja skissa på en historia om någon som gjort ett stort intryck på dig.

Dag 10: Gräv där du står brukar det ju heta. Fundera över dina livserfarenheter, inte bara jobb utan alla upplevelser du har lärt dig något av, som varit spännande eller som du bär med dig. Hur kan du använda dina erfarenheter som stoff i en berättelse? Vad händer om du skriver precis som det var? Vad skulle hända om du gjorde om stoffet till en saga eller en fiktiv berättelse? Skriv vidare på din bestämda tid, till exempel om en av dina upplevelser. Välj själv om du vill skriva verklighetsnära eller omvandla minnet och blanda med påhitt.

Dag 11: Lär av mästarna – läs tio skrivråd från berömda författare här. ”Skriv klart det du skriver. Vad du än måste göra, skriv klart det”, säger till exempel Neil Gaiman medan Margaret Atwood påpekar att det är viktigt att ta pauser och tänka på ryggen. Skriv på din bestämda skrivtid. Vid det här laget har du förmodligen en strid ström av idéer.

Dag 12:Tycker du hela tiden att din senaste idé är bättre än den där novellen du egentligen skulle skriva klart? Skaffa i så fall en idémapp där du kan arkivera dina nya tankar tills du är klar med det projekt just nu håller på med. Tänk dig hur det skulle bli om någon med ett annat yrke än författarens aldrig gjorde klart något, till exempel en modedesigner. Det skulle bli massor av halvfärdiga plagg och designern skulle aldrig få tillfälle att öva sig i hur man sammanfogar alla delar till ett plagg som gick att ha på sig. För varje projekt du avslutar blir du skickligare på hantverket – precis som när det gäller att sy ihop ett klädesplagg är det betydligt enklare att få en idé och påbörja en historia än att avsluta den. Skriv på din bestämda tid. Om du inte vet vad du ska skriva om så berätta en historia genom ett gammalt plagg eller ett par skor.

Dag 13: Ta en av de första texterna du skrev under den här tiden. Det brukar ta minst två veckor att få ett nytt perspektiv på sin text. Vad skulle du vilja ändra på nu? Konsten att skriva handlar egentligen mest av allt att skriva om tills du når ditt personbästa, eller som Rober Cormier säger :”Den vackra delen av skrivandet är att du inte behöver få till det rätt första gången, till skillnad från till exempel en hjärnkirurg. Du kan alltid göra det bättre, hitta det exakta ordet, den passande frasen, den spänstiga liknelsen.” Skriv vidare på din bestämda skrivtid i minst en kvart. Ett ämne om du behöver, annars skriver du fritt: Redigera en dag i ditt liv – du kan till exempel skriva om dagen då hittade precis de rätta orden till någon som förtjänade dem.

Dag 14: Gör en måltavla. Samla ihop bilder och anteckningar som inspirerar dig och klistra upp dem på ett stort papper som får plats ovanför skrivbordet eller i en garderob. Fundera över hur de här två veckorna har gått och om ditt skrivschema fungerar som det var tänkt, eller om det behöver ändras. Sätt nu ditt skrivschema på måltavlan och se till att nära och kära är införstådda med att din skrivtid är lika helig som annan arbetstid eller fika med en kär vän. Njut av den belöning du bestämde dig för dag 8 och skriv nu vidare under hela år 2013!

Om du missar någon dag…. 
… det händer alla och jag menar verkligen alla, även utgivna författare. Ge inte upp bara för det, utan börja om så snart du har möjlighet i stället. Vitsen med att bestämma sig själv för en skrivtid är att ta ditt skrivande på allvar och skapa utrymme för det men alla kan någon gång råka ut för oförutsedda hinder eller stress. Enligt en studie från European Journal of Psychology är det en myt att man måste hålla fast vid en ny vana varje dag för att lyckas, så var förlåtande mot dig själv och ge inte upp.

En författarkurs kan också underlätta, det är ett sätt att ta ditt intresse på allvar, lära dig tekniker som finslipar din känsla för drama och stil och skapa rutiner samtidigt som du får sällskap av andra människor som brinner för skrivandet.

Dela/Posta på Facebook/Maila

Författarkurs – Bootcamp på distans sommaren 2013

$
0
0

Vill du komma i skrivform på åtta dagar och få med dig en verktygslåda så att du enkelt kan repetera och gå igenom olika moment på egen hand? Under en intensiv vecka med massor av skrivglädje studerar du på tider som passar dig i sällskap med andra skrivsugna och din kursledare.  Det här är en författarkurs som ger mer än bara skrivövningar; du kommer att höja din nivå som skribent, vässa författarblicken och om du önskar kan du passa på att påbörja ett eget skrivprojekt.

Jag som leder kursen är författare och lektör, samt grundare av forfattarkurs.se. Kursen har fått högsta betyg från tidigare deltagare och jag hoppas att du ska bli lika nöjd. Du behöver avsätta minst 2 timmar om dagen under de åtta dagar som kursen pågår för att få fullt utbyte av dina studier. Start den 24 juni 19:00.

Pris: 2.250 kr för åtta studiedagar och tio lektioner, inklusive övningar, feedback på texter och live chatt. Efter avslutad kurs får du ett kurskompendium (mailas som pdf) med alla lektioner och övningar vi jobbat med, samt möjlighet att beställa studieintyg.

Allt det här får du:
- Tio teorilektioner inklusive övningar och diskussioner. Under lektionerna skaffar du dig smarta skrivrutiner, får berättarknep som omedelbart höjer din nivå, studerar drama, utvecklar dina karaktärer, tränar på att skriva levande dialoger och lär dig hur du presenterar ditt manus för bokförlag.

- En egen skrivarlya. Du får personlig lektörskritik på upp till fem egna texter under kursen (max 1000 ord per text) och kan posta fler texter för utbyte av kritik med dina kurskamrater. Just den här delen i kursen är enormt omtyckt, både för att alla får lektörsomdömen på sina alster och för att vi har så roligt.

- Tillfälle att chatta varje kväll, totalt åtta tillfällen. Du får direkt svar på alla dina frågor kring alltifrån skrivandet till bokutgivning. Om du inte har möjlighet att delta på den ordinarie chattiden kan du även diskutera när det passar dig.

Kursen ges via en sajt på Internet som är lösenordsskyddad, så att bara vi som är med på kursen kan läsa och skriva. På så sätt får du utrymme för skrivandet där du befinner dig och på tider som passar dig. Jag hjälper dig gärna med just det som är viktigt för dig – behöver du ta itu med skrivblockeringar eller diskutera en bokidé så gör vi det.

Studietakt och schema
Kursen är flexibel, du studerar och skriver på dina egna tider. Chattiderna är dock fasta och kan inte ändras. Skulle du missa någon chatt är det ingen större fara, varje chatt läggs ut på lektionssajten så att du kan läsa in. Tack vare diskussionssidan och mailkontakt kan du ändå få svar på frågor när du behöver. Räkna med att du behöver lägga minst 2 till 3 timmar om dagen på kursen beroende på ambitionsnivå.

Chattschema
Följande chattider gäller sommaren 2013:
24 juni 19:00 – 19:45 Inledning, hitta sin bokidé, konsten att skapa skrivtid och rutiner.
25 juni 19:00 – 19:45 Drama, planera och strukturera noveller och romanbyggen.
26 juni 19:00 – 19:45 Levande karaktärer
27 juni 19:00 – 19:45 Dialoger
28 juni 19:00 – 19:45 Miljöer
29 juni 19:00 – 19:45 Berättarknep
30 juni 19:00 – 19:45 Språk och stil
1 juli 19:00 – 19:45 Knyta ihop, redigering och publicering.

Kursledaren är tillgänglig via e-post, chatt och kommentarer. Jag vill att kursen ska vara så givande som möjligt för dig så tveka inte att höra av dig! Mejla mig gärna på jorun.moden@gmail.com

Dela/Posta på Facebook/Maila

Författarcafé på Söder – start 27 mars

$
0
0

Vill du utvecklas djupare som författare, gå in i ditt skrivare och i dina karaktärer? Det här är en kurs för dig som vill bli förfärad eller hänryckt över vad dina karaktärer hittade på medan du planerade något helt annat. Under åtta veckor och tio lektioner utforskar vi skrivandets process på djupet och prövar verktyg för att skriva mer levande.

Nästa kursstart i Stockholm blir den 27 mars våren 2013. Maila mig gärna för att anmäla dig eller stå på intresselista: jorun.moden@gmail.com
Fokus under kursen är att skriva levande, gå in i skrivflöde, studera hur hjärnan fungerar när vi läser och skriver samt pröva verktyg från berättarproffs som Christoffer Vogler, Julia Cameron och Margaret Atwood.

Vi återupplivar en doft av de första kaffehusen, där konstnärer, författare och politiker samlades över en kopp rykande svärta för att diskutera samtiden och konsten. Många författare har genom tiderna sökt inspiration på caféer – ända sedan de första kaffehusen slog upp dörrarna i Wien och London.

KURSSTART VÅREN 2013 – 27 mars
Tid: Vi träffas onsdagar 19:00 – 21:00. 27 mars, 10 april, 17 april, 1 maj, 8 maj, 15 maj, 22 maj, 29 maj. Kort fikapaus med kaffe/te och tilltugg ingår.
Plats: Studielokalen finns på Rutger Fuchsgatan 9-11, nära Skanstull:
http://www.apartment86.se/Apartment_86/Apartment_86_-_Studio_pa_Soder.html
Nivå: Avancerad kurs för författare som vill utveckla sitt författande. Du har gått Författarkurs 1 och 2 eller har motsvarande kunskaper (maila mig om du är osäker).
Hemuppgifter: Varje vecka får du hemuppgifter eller arbetar med ett eget skrivprojekt om du önskar.
Antal deltagare: Varje grupp består av ca 8 – 10 deltagare.
Pris: 2500 kr för 10 lektioner fördelade på 8 träffar, två timmar per träff.
Recensioner: Vill du se vad andra deltagare har tyckt om kursen, så läs gärna här: http://www.kurser.se/institute/jorun-mod-n-forfattarkurs-se-15855/reviews

Kursplan – en överblick
1. Resan börjar – Författartyper och skrivritualer
2. Den kreativa hjärnan
3. Karaktärer som gör som de vill
4. Psykologiska knep och relationer
5. Arketyper i berättelser
6. Hjältens resa
7. Verktyg för berättarproffs
8. Att gå in i en värld och ta läsaren med sig

Kursen ges även på distans men är fullbokad för den här gången. Maila jorun.moden@gmail.com om du vill stå på kölista.

Dela/Posta på Facebook/Maila

Kan alla bli författare?

$
0
0

En fråga jag ofta får är om alla kan bli författare. Krävs det talang eller kan vem som helst skriva? Jag tror att det handlar mycket om passion och övning. Just för att alla kan sätta ihop ord och meningar skulle man kunna tro att det inte är så svårt att skriva – men låt oss använda en liknelse som Margaret Atwood gärna använder sig av – att lära sig dansa balett. Vem som helst kan snöra på sig ett par balettskor och leka fram några steg men det är långt ifrån samma sak som att bli så skicklig att någon vill betala för att se dig dansa. Precis som att man kan vara dansant eller musikalisk kan man ha skrivtalang, det vill säga ha en viss grundkänsla för drama, språk och stil, men det räcker inte för att bli författare.

Det behövs en särskild drivkraft och passion för att bli publicerad författare och det är fler som föreställer sig att de kan bli det, än som faktiskt lyckas hela vägen. Man kan lära sig att skapa skrivrutiner men de som blir författare brinner starkare för själva skrivandet än för drömmen om att bli utgivna, de skriver om sina manus gång på gång och ger sig aldrig. Att bli författare handlar givetvis om stil, drama och att kunna dra in sin läsare i texten men mer än något annat om antingen mani eller en mer stillsam envishet. Allt blir heller inte som förväntat – en deltagare som bara skriver några texter som en övning kan bli den som satsar på en skrivarlinje eller går vidare till publicering.

Frågan innehåller många fler nyanser, som att det beror på både ambitionsnivå och tänkt målgrupp. Bästsäljare präglas av ett enkelt och rappt språk och kan komma undan med en och annan klyscha. Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris med flera ställer andra litterära och konstnärliga krav.

Vi befinner oss dessutom i en tid där bokförlagen präglas av tuffa ekonomiska krav och ett manus kan mycket väl vara bra men ändå inte bli utgivet. Det är också enklare än någonsin att ge ut sin bok själv, men det är ingen vits att ge ut sitt första utkast, utan man måste jobba hårt och medvetet med alltifrån redigering och korrläsning till formgivning, marknadsföring och distribution. Något som inte alla vet är att även egenutgivna författare kan ansöka om medlemskap i SFF förutsatt att böckerna håller tillräckligt god kvalitet.

Jag brukar säga att det är enkelt att skriva en bok innan man har försökt på allvar. Det är värt att betona att skrivande är ett kreativt uttryck och som sådant kan alla som vill pröva på. Skrivande människor får ofta frågan ”men vad har du gett ut då?”, men om någon målar akvareller är det av någon anledning inte lika laddat. Genom skrivandet skärper du dina sinnen, får starkare inlevelse och skapar något eget. Att skriva är inte bara att sätta ihop meningar utan ett sätt att skapa mening.

Hur vet du då om du kan bli författare? Det enda sättet att ta reda på det är att skriva och om du har den drivkraft som krävs, kommer du helt enkelt inte att kunna låta bli. Du kommer att ta dig förbi skrivhinder och ursäkter för att det är när du skriver som du känner dig som mest levande.

Dela/Posta på Facebook/Maila

Författarhelger – intensivkurser i maj/ juni

$
0
0

I maj och juni kan du gå Författarkurs 1 och 2 under en intensivhelg, eller delta i en heldag med fokus på manusbearbetning. Samtliga kurser ges i vår fina kurslokal i naturnära Älta: buss 401 till Älta centrum tar ca 25 minuter från Slussen, med bil tar det ca 10 minuter.

Författarcafé + prova på – gratis. Lördag den 11 maj
Prova-på-grupp. Gratis!

16:00 Skrivtid och rutiner
17:00 Mindfulness för författare
19:00 Författarcafé. Välkommen till öppen miniscen – läs dina texter högt och lyssna på andras, delta i diskussioner och delta i inspirerande tävlingar.
Begränsat antal platser – föranmälan obligatorisk.

25 – 26 maj – FÖRFATTARKURS 1  INTENSIVHELG
Författarkurs 1 ca 8 – 10 deltagare, pris 2.100 för två dagar. Boka del 1 och 2 direkt – rabatt 200 kr. En kurs för dig som önskar få en första verktygslåda till författandet på bara en helg. Vid vackert väder kan delar av undervisningen komma att genomföras utomhus i naturskön miljö nära kurslokalen.

Författarkurs 1 är en skrivarkurs som ger mer än bara skrivövningar; du kommer att höja din nivå som författare samtidigt som du får en första verktygslåda för skrivandet och massor av inspiration. Vill du ta med och utveckla en manusidé under helgen, går det utmärkt. Du har också möjlighet att få utbyta feedback på upp till 5 texter, max 3 sidor vardera. Kursledaren läser minst en av dina texter och ger dig lektörskritik. Vill du hellre skrivträna får du i stället övningar där du tränar på de verktyg vi gått igenom under dagen.

Jag som leder kursen är författare och lektör, samt grundare av forfattarkurs.se. Kursen har fått högsta betyg från tidigare deltagare och jag hoppas att du ska bli lika nöjd.

LÖRDAG
9:00 – 10:00 Inledning + att hitta sin bokidé
10:00 – 11:00 Drama
11:00 – 11.10 Fikapaus
11.10 – 12 Karaktärer
12 – 13 LUNCH
13:00 Feedbackgrupper
14:00 Dialoger
15:00 Feedbackgrupper + kaffe
16:00 Miljöer
17:00 Slut för dagen

SÖNDAG
9 :00 – 10:00 Språk, stil och gestaltning
10:00 – 11:00 Feedbackgrupper
11:00 – 11.10 Fikapaus

11.10 – 12:00 Berättarknep
12 – 13 LUNCH
13:00 Feedbackgrupper + kaffe
14:00 Konsten att knyta ihop + redigering
15:00 Feedbackgrupper + kaffe
16:00 Publicering och manuspaket
17:00 Slut. Alla som önskar får studieintyg.

8 – 9 juni – FÖRFATTARKURS 2  INTENSIV
Författarkurs 2 – helg ca 8 deltagare. Pris: 2.100 kr för två heldagar med avancerade verktyg för författare. Vid vackert väder kan delar av undervisningen komma att genomföras utomhus i naturskön miljö nära kurslokalen.

Författarkurs 2 är en kurs för dig som gått grundkursen eller annan grundkurs i kreativt skrivande. Du behöver ha grundläggande kunskaper om drama, gestaltning, karaktärsteckning med mera för att få fullt utbyte av kursen. Vi jobbar med både teori och skrivträning men om du vill du ta med och utveckla ett manus eller skrivprojekt under kursen, går det utmärkt. Under helgen har du möjlighet att få utbyta feedback på upp till 5 texter, max 3 sidor vardera. Kursledaren läser minst en av dina texter och ger dig lektörskritik. Vill du hellre skrivträna får du i stället övningar där du tränar på de verktyg vi gått igenom under dagen.

Jag som leder kursen är författare och lektör, samt grundare av forfattarkurs.se. Kursen har fått högsta betyg från tidigare deltagare och jag hoppas att du ska bli lika nöjd.

LÖRDAG
9:00 – 10:00 Nystart och målsättning
10:00 – 11:00 Drama, berättelsens stigar, prolog och premiss.
11:00 – 11.10 Fikapaus
11.10 – 12 Levande karaktärer, konflikt och magiska frågor
12 – 13 LUNCH
13:00 Feedbackgrupper
14:00 Dialog, filter och pulsteknik
15:00 Feedbackgrupper + kaffe
16:00 Polaritet och berättarteknik
17:00 Slut för dagen.

SÖNDAG
9:00 – 10:00 Stilkänsla och gestaltning
10:00 – 11:00 Feedbackgrupper
11:00 – 11.10 Fikapaus
11.10 – 12 Scenteknik, gestaltning i miljöer
12 – 13 LUNCH
13:00 Feedbackgrupper
14:00 Stryka och förhöja
15:00 Feedbackgrupper + kaffe
16:00 Guerillamarknadsföring
17:00 Slut. Alla som önskar får studieintyg.

Söndag den 12 maj – MANUSGRUPP – en heldag med verktyg och feedback
Nivå: avancerad. Ta med dig en sammanfattning på din bokidé (max 2 sidor). Du har också möjlighet att få feedback på två texter, max 10 sidor totalt med 1 ½ radavstånd. Vid vackert väder kan delar av undervisningen komma att genomföras utomhus i naturskön miljö nära kurslokalen. Pris: 1.200 kronor för en heldag. Kaffe och fika ingår. Max 8 deltagare.

09:00 – 11:00. Dramatiska fokuspunkter. Verktyg för att hitta dramatisk struktur och organisera sin bokidé. Exposition och tillbakablickar. Karaktärer och konflikt.
11:00 – 12:00. Feedback på text som du har med dig, max 5 sidor med 1 ½ radavstånd. Ta även med dig en sammanfattning av din bokidé.
12:00 – 13:00 LUNCH. Det finns en ICA-butik, kinesisk restaurang, pizzeria och ett café i närheten. Du kan också ta med dig egen lunch.
13:00 – 14:00 Scenteknik. Konsten att inleda och avsluta en scen, rekvisita och scenövergångar. Att dra in läsaren i texten. Gestaltning. Att påverka läsaren med stil, röst, melodi och rytm.
15:00 – 16:00 Feedback på text som du har med dig, max 5 sidor med 1 ½ radavstånd. Ta även med dig en sammanfattning av din bokidé.
16:00 – 16:15 Fikapaus.
16:15 – 17:15 Verktyg för att manusbearbetning. Jag delar med mig av mina verktyg för att felsöka och förbättra ett manus på egen hand, samt ger dig knep som förvandlar en genomsnittlig bokslukare till en riktigt bra kritiker.

Kursen avslutas med manusmingel fram till 18:00.

Dela/Posta på Facebook/Maila

Författarcafé med öppen scen – lördag den 11 maj

$
0
0

Vem kommer att sitta i författarsoffan på Kulturknutens miniscen den 11 maj? Kanske blir det du! Reglerna är enkla: vi öppnar en scen där vem som helst får ställa sig upp (det går också bra att slå sig ner i soffan) för att läsa en egen skönlitterär text eller dikt. Kom och träffa andra författare som brinner för skrivandet, slå dig ned i en caféstol för att lyssna till den litterära buffén, hämta inspiration och nätverka.

Workshops och öppen scen
Under eftermiddagen och kvällen kan du välja att delta i workshops, öppen scen och mingel. OBS: Endast föranmälan till jorun.moden snabela gmail.com – du väljer själv om du vill ta del av hela programmet eller endast öppen scen.
17:00 – 17:45 Konsten att skapa skrivtid. Du får med dig verktyg för att se till att skrivardrömmen blir verklighet. Begränsat antal platser.
18:00 – 18:45 Mindfulness för författare. Vi spetsar sinnena för att gå in i skrivandet och dra läsaren med oss. Begränsat antal platser.
19:00 – 21:00 Öppen scen och mingel. Läs dina texter högt och lyssna på andras, delta i diskussioner och lämna ett bidrag till vår skrivtävling. Vill du framföra en text du skrivit eller har du någon annan idé som har med skrivande att göra? Maila jorun.moden@gmail.com eller skicka meddelande via Facebook med ditt förslag (max 15 min). Har du skrivit en bok du vill presentera är du naturligtvis välkommen att göra det. Scenprogrammet fylls på allt eftersom tills det blir fullt. OBS: Endast föranmälan till jorun.moden snabela gmail.com.

Plats: Vi träffas på Kulturknuten i naturnära Älta: buss 401 till Älta centrum tar ca 25 minuter från Slussen, med bil tar det ca 10 minuter. Fritt inträde.

Varmt välkommen!

Jorun Modén

Dela/Posta på Facebook/Maila


5 tips för att skriva när du är förkyld eller sjuk

$
0
0
sneeze2

Med en spetsnäsduk i handen blev det genast lite roligare att känna sig eländig.

Jag skriver det här blogginlägget med en envis förkylning i bröstet, eftersom ett av de vanligaste skälen för att lägga skrivandet på is, är just förkylning. Första gången en kursdeltagare inte hade med sig en text på grund av en förkylning blev jag lite förvånad, eftersom jag tycker att det hör till förkylningens ljuspunkter att det åtminstone går bra att skriva (men jag inser att det finns undantagstillstånd). Efter att ha pysslat med lite honungste och, om nödvändigt, någon värk- tablett, skriver jag precis som jag brukar, om än med lite längre startsträcka.

Här är några tips om du vill testa att skriva även under förkylda och febriga dagar.

1. Ta hand om dig själv. Använd valfri arsenal av huskurer och läkemedel för att må bättre. Har du feber, så vila och sov.
2. När du känner dig piggare: ladda med te eller kaffe och pröva att skriva som vanligt. Efter en viss startsträcka behöver inte vara svårare än vanligt men se till att du har pappersnäsdukar och annat du behöver i närheten.
3. Är du för trött för att skriva så ägna dig i stället åt efterforskningar och planering.
4. Är du för trött för efterforskningar och planering, så läs en bok eller lyssna på en ljudbok. Läsning främjar skrivandet.
5. Går det inte att skriva eller läsa hjälper bara dataspel. Krya på dig!

cover_coughs

Stanna hemma när du smittar som värst.

När jag jobbar som journalist är det deadline som gäller oavsett vilka virus som råkar vimla i luften, och jag vet att det är likadant för de flesta som frilansar. Delvis handlar det om att vi helt enkelt inte får betalt om vi inte levererar, men också om någon sorts envis arbetsmoral som tycks följa med yrket. Som förälder till tre barn har jag heller ingen praktisk möjlighet att stryka alla sjukdagar ur kalendern. I stället för att vabba utnyttjar jag skrivandets flexibilitet och skriver när barnen sover, eller på kvällen. På samma sätt ser jag hur skådespelare arbetar trots sjukdom och i alla väder, och då är ändå skrivande ett jobb som kan utföras sittande i sängen och under bekväma former. Även studenter är ofta tvungna att förbereda sig inför tentor när de är förkylda. Jag säger inte att det är önskvärt eller idealiskt att arbeta när man är sjuk, bara att det är möjligt.

Det finns naturligtvis sjukdomar där man inte kan göra annat än luta sig tillbaka i sjuksängen och kvida, men skrivandet kan också ge en ventil och distrahera från besvären. En gång hade jag halsfluss och det var faktiskt helt omöjligt att skriva – jag mådde så risigt att jag bestämde mig för att lära mig bokföring, något som dittills hade verkat omöjligt eftersom jag inte är så förtjust i sifferarbete. Ett par dagar senare mådde jag bättre samtidigt som jag lyckats tugga i mig en knastertorr bokföringsmanual, helt befriad från gestaltning.

Medan den här texten kom till förbrukade jag en liten pressobryggare med svart kaffe, två paket pappersnäsdukar och tre halstabletter. Åttaåringen är hemma (också förkyld) och tillverkar klippdockor bredvid mig.

Dela/Posta på Facebook/Maila

Författarretreat i Frankrike 20 april 2013

$
0
0

Författtarkurs i Frankrike Släpp loss ditt skrivande och tjuvstarta sommaren med med helpension på La Pomme d’Or i byn La Chapelle Moulière söder om Loiredalen. En intensiv vecka för dig som vill få arbetsro, massor av inspiration och konkreta verktyg för ditt skrivande.

Välj mellan skrivarkurs eller författarretreat den 20 april – 27 april 2013. I en avskild och inspirerande miljö får du förutsättningar att komma igång på allvar. Utflykter till medeltidsbyn Chauvigny och staden Poitiers ingår och om du önskar kan du även boka vingårdsbesök med vinprovning. Läs mer om La Pomme d’Or här.
Klicka här för att se bilder och läsa ett blogginlägg om förra resan.

”Åk! Vi hade en superbra vecka nere i Frankrike med ett upplägg som passade mej perfekt. Helpensionen gjorde dessutom att gruppen blev tight.” //Tommy

Välj det paket som passar dig bäst:
1. Författarkurs 1 + helpension. För dig som vill få en intensivkurs och en första verktygslåda om författarens hantverk.

2. Skrivarretreat + helpension. Du vill jobba på ett eget skrivprojekt och få feedback från andra kursdeltagare samt kursledaren.

1. FÖRFATTARKURS 1 + HELPENSION
Under sex förmiddagar deltar du i lektioner där du får veta hur du skaffar fungerande skrivrutiner, skapar en dramatisk struktur, utvecklar karaktärer, skriver dialog, skildrar miljöer, gestaltar, använder berättarknep och finslipar språket. Övningar, diskussioner och möjlighet att utveckla egna texter ingår. Vi går också igenom hur du går till väga när manuset är klart och du vill få din bok utgiven.

Skrivlust och kreativitet är ledord under kursen – det ska vara roligt och stimulerande att fördjupa sig i skrivandet. Varje kurs utgår från deltagarna, så om du exempelvis behöver tips om hur du tar dig förbi skriblockeringar eller hur du ska strukturera din bok, får du det. Läs mer om kursledaren här.
Pris: 7.150 (2.950 för skrivarretreat, 4.200 för helpension).

Allt detta ingår i Författarkurs 1
- Helpension, 6 nätter i dubbelrum. Frukost, lunch och trerättersmiddag med franskt tema ingår.
- 6 kursförmiddagar söndag till fredag, 2,5 timmar per session. Du får under en intensiv vecka ta del av all den teori och de verktyg som ingår i Författarkurs 1.
- Skrivövningar: Du gör övningar som hjälper dig att komma över skrivtröskeln samt utvecklas som författare.
- Diskussion: Vi ställer frågor kring varje lektion och har ofta så roligt att samtalet fortsätter resten av dagen.
- Bonusmaterial: För dig som vill utvecklas maximalt under den här tiden finns extra skrivövningar.
- Möjlighet att utveckla egna texter: Passa gärna på att ta med dig egna texter eller ett romanprojekt du vill utveckla.
- Personlig handledning: Kursledaren ger svar på alla dina frågor och du får flera tillfällen att få feedback på ditt skrivande.
- En utflykt till Poitiers och en utflykt till medeltidsstaden Chauvigny för de som önskar.
- Vingårdsbesök med provsmakning kan bokas som tillval för ca 25 euro.

Datum: 20 april – 27 april 2013
Lördag: Ankomst och inkvartering
Söndag – Fredag: Förmiddag kurs 2.5 timmar, därefter skrivtid eller utflykter.
Lördag: Avfärd efter frukost

2. SKRIVARRETREAT + HELPENSION
Har du ett bokmanus som du önskar utveckla, vill du skriva vidare på din roman eller kanske skissa utkast till en roman och skriva ett par kapitel? Om du har gått minst Författarkurs 1 eller redan är verksam som författare har du möjlighet att delta i retreatgruppen. Grundkravet är att du skriver flyhänt, kan grunderna i drama och gestaltning samt är van vid att utbyta feedback.
Pris: 6.750 (2.550 för skrivarretreat, 4.200 för helpension).

Allt detta ingår i skrivarretreat
- Helpension, 6 nätter i dubbelrum. Frukost, lunch och trerättersmiddag med franskt tema.
- Tillgång till feedbackgrupp 1.5 timmar om dagen söndag – fredag. Bollplank för dina idéer samt feedback på upp till ca 5 sidor text (räknat med dubbelt radavstånd) om dagen.
- Lektörsfeedback från kursledaren.
- Tips för att förbättra och utveckla manus samt handledning i utbyte av kritik.
- En utflykt till Poitiers och en utflykt till medeltidsstaden Chauvigny för de som önskar.
- Vingårdsbesök med provsmakning kan bokas som tillval för ca 25 euro.

Datum: 20 april – 27 april 2013
Lördag: Ankomst och inkvartering
Söndag – Fredag: Feedbackgrupp 1.5 timmar dagtid, därefter skrivtid eller utflykter.
Lördag: Avfärd efter frukost

Välkommen att kontakta jorun.moden snabela gmail.com om du vill veta mer.

Dela/Posta på Facebook/Maila

Varmt tack för alla fina recensioner!

$
0
0

La_liseuse”Tack snälla för en proffsigt upplagd, pedagogisk och inspirerande kurs! Joruns varma engagemang och klara blick för skrivandets alla delar har varit toppen! Jag kan varmt rekommendera andra att gå kursen och göra verklighet av sina drömmar. Anmälde mig genast till kurs två! Jag har fått in skrivrutiner och det är det som behövs för att skriva. Än en gång stort TACK!” Åsa
fiveyellowstars
.
.
”Under både kurs 1 och 2 har jag lärt mig mer om författarskap än jag ens anade fanns att lära. Tack vare Joruns kurs har mitt skrivande förbättrats avsevärt.” Robert
fiveyellowstars
.
.

”Mycket lärorik kurs med brett innehåll. Vi gick igenom allt från berättarteknik, stilanalys, gestaltning till karaktärsanalys för att nämna några områden och fick roliga övningar därtill. Dessutom kryddades kursen med tips på hur man får inspiration, förbättrar grammatik, och mycket mer. Jorun är proffsig och engagerad. Kursen är väl strukturerad.” Daniella fiveyellowstars

.
”Jag har haft förmånen att få delta i Författarkurs 1 på Södermalm i Stockholm och Författarkurs 2 intensiv i Älta under våren. Båda kurserna var väldigt givande. Jorun är en lyhörd och omtänksam kursledare som skräddarsyr utbildningen så att den passar alla deltagares behov/önskemål. Lokalen på Söder är lite trång men den funkar. I Älta var lokalerna toppen.” Rolffiveyellowstars

.
”Jorun har varit min lärare under alla 3 av hennes distanskurser för nya som gamla författare, och man kan helt enkelt inte hoppas på en bättre ledare inom detta område! Hur trevlig, omtänksam och vägledande som helt :D
Rekommenderar hennes kurser starkt!” Elizfiveyellowstars

LÄS ALLA RECENSIONER HÄR

.
Tusen tack till alla fantastiska kursdeltagare – det är ett nöje att få jobba med er! Jag hoppas att vi ses igen i nya konstellationer och önskar er en underbar skrivsommar … håll utkik på den här sidan och på Facebook.

Dela/Posta på Facebook/Maila

Lider du av internethjärna?

$
0
0
Internethjärna

Äsch, jag tror jag googlar fram en kärleksdikt i stället.

Att googla går så snabbt att många av oss inte längre orkar försöka minnas, och är ett tecken på hur hjärnan anpassat sig till flitigt användande av internet.

När vi läser på internet använder vi hjärnan på ett helt annat sätt än när vi är offline – ordet surfa stämmer väl överens med hur vi skumläser och hoppas från rubrik till rubrik i ett försök att navigera en alltför stor mängd information.

Enligt en studie genomförd av Gary Small, som är professor i psykiatri, tar det bara en vecka av regelbunden användning av internet för att våra hjärnor ska påverkas på djupet. Vi blir skickliga på att skanna och söka information, men också mer splittrade och okoncentrerade. Korttidsminnet arbetar på högvarv och vi söker omedelbara svar i stället för att försöka komma ihåg.

Ny forskning visar att hjärnan hos en person som läser stora mängder litteratur påverkas på både det sensoriska och motoriska planet, som om vi upplever det vi läser på riktigt. Om du läser om doften tjära, aktiveras till exempel området för doftsinne i hjärnan. Vi blir inte bara mer litterata av att läsa, utan också mer empatiska, då hjärnan får uppleva en annan verklighet.

Vad betyder då symptomen på internethjärna för dig som författare? Jo, att alltför mycket tid på internet kan påverka dina förmågor att koncentrera dig på skrivandets process, som sker på ett annat plan i hjärnan. Jag tänker att vi också behöver förmågan att tänka på ett fokuserat plan för att utföra vilket mental arbete som helst, till exempel forskning, studier och den mer vardagliga eftertanken.

Så slipper du internethjärna
1. Läs skönlitteratur minst en halvtimme om dagen.
2. Begränsa surftiden och gör helst efterforskningar separat.
3. Unna dig tid för reflektion.
4. Gå ut i naturen och träna fysiskt.
5. Ägna dig åt något kreativt (som skrivande). Ryck ur modemet om du har svårt för att låta bli att surfa samtidigt.

Källor:
”Internet Brain”, Hillary Casavant, publicerad i The Writer Magazine, August 2013, s 27 – 31.

http://www.drgarysmall.com/

http://www.youtube.com/watch?v=cKaWJ72x1rI

Dela/Posta på Facebook/Maila

Socioterna – hederspris i MIX novelltävling

$
0
0

omslag socioterna kyrkaMin novell Socioterna fick ett av hedersprisen i MIX novelltävling för ett par månader sedan och jag inser att det är hög tid att skriva ett inlägg om detta i bloggen. Inför lanseringen fick författarna spela in kortfilmer för att presentera hur novellerna kom till. Novellen kan köpas som digital novell på Adlibris och Bokus, och finns också med i novellsamlingen Dötid Science Fiction som beskrivs så här:

”Sysslolös när du väntar på nästa rymdbuss, står i kö till cyberpunkbaren eller när din klon är försenad till ett möte? Ange hur många minuter du har över och påbörja läsäventyret. Appen innehåller sju noveller från Sveriges bästa SF-författare samt ett utdrag från Karin Tidbecks hyllade roman Amatka. Dessutom: extra upplevelser och det senaste från SF-världen. När texterna i appen är slut guidas du enkelt vidare till mer svindlande läsning.

* Innehåller sju noveller, bl.a. KG Johanssons vinnarbidrag i SF-bokhandelns och MIX förlags novelltävling 2013, samt ett romanutdrag.

* Bland författarna återfinns Johan Frick, Jorun Modén, Oskar Källner, Maria Küchen och Anders Åslund.

* Fungerar på iPhone, iPad, och iPod touch

* Dela dina läsupplevelser via mejl, Facebook eller Twitter”

Dagarna svindlar förbi med skrivande och strövtåg till kolonilotten och stränderna, och jag passar på att önska er samma skaparglädje som jag varje kväll ser hos min åttaåring när hon kryper upp i sängen med en penna och en skrivbok klädd i rosa fuskpäls.

Mer om dötidapparna på Mix förlag (som är Bonnierförlagens satsning på crossover och digitala noveller) : www.mixforlag.se/dotid/#.UekyIo3JR0g

Dela/Posta på Facebook/Maila

Viewing all 437 articles
Browse latest View live