Quantcast
Channel: Författarkurs.se
Viewing all 437 articles
Browse latest View live

Carina Aynsley – aktuell i #Älskanoveller

$
0
0

Stort grattis till Carina Aynsley som i maj bidrar med en novell i novellsamlingen #Älskanoveller. Carina har tidigare gått Författarkurs 1 och 2. Boken kan förbeställas här.

Saxat från Adlibris:
”En man i Stockholm vaknar av att hans hund pratar med honom. En vilsen kvinna i Sundbyberg går upp på vinden och upptäcker en hemlighet. I Habo drömmer en ung kvinna om Elvis. Bomber faller över Skagerak 1943, så även på Enars fiskebåt. En sen kväll i Helsingborg vandrar en orolig mamma fram och tillbaka i väntan på att sonen ska komma hem. I Visby ringer grannarna 112 när de hör skrik från huset bredvid. I Täby sitter en pojke under köksbordet och hör sin mor gråta.

Projekt #Älskanoveller startades av Jenny Jacobsson som via en Facebookgrupp fick ett otroligt gensvar från etablerade och blivande författare. Jenny jobbar som administratör
och är på fritiden lagledare för en skateboardklubb. Hon skriver böcker, filmmanus och noveller. I projektgruppen ingår Kjell E Genberg, deckarförfattaren som har skrivit över 250 romaner och 600 noveller. Dag Öhrlund, författare, journalist och fotograf som sedan 2007 skriver kriminalromaner var även med i juryn. Ewa Åkerlind har skrivit krönikor och gett ut två diksamlingar.”

Dela/Posta på Facebook/Maila


Lyckas med dina vändpunkter

$
0
0

Varje liv – oavsett om det är i fiktion eller verklighet – innehåller punkter där beslut måste fattas och som blir avgörande för hela framtiden. Inom fiktion kan du dessutom experimentera med situationer som ligger bortom vardagen.

När dina karaktärer närmar sig en vändpunkt i historien, bör de ha så starka motiv inför den förändring eller det beslut de måste fatta, att det blir nödvändigt för dem att agera. De flesta romaner innehåller flera vändpunkter, ofta av eskalerande karaktär (det blir allt värre).

Övning:
a) Försök identifiera vändpunkter för karaktärerna i din historia. Du kan också ta ett av exemplen på vändpunkter sist i den här texten som utgångspunkt för att träna.

b) Har du sett till att de har tillräckliga motiv för en förändring? Om inte, bearbeta.

c) Vad blir konsekvenserna/ reaktionen för din karaktär? För människor i hans/ hennes närhet?

Exempel på vändpunkter:
1. Toni känner sig kvävd av småstadslivet samtidigt som hon har ansvar för sin gamla mamma, som blir allt mer senildement. Toni blir förälskad i Lionel, en karismatisk kursledare i afrikansk dans. Lionel har i sin tur tvingats lämna sina föräldrar i Kongo Kinshasa, där han är efterlyst för att ha arbetat för oppositionen. När Lionel blir utvisad tvingas Toni fatta ett snabbt beslut om hur hon ska agera.

2. Förståndshandikappade Lennie tycker om att vidröra mjuka saker. Han har en bäste vän som heter George. De båda vännerna får arbete på en gård, där Lennie dras till fruns röda bomullsklänning och inte kan låta bli att smeka den. Frun blir livrädd och skriker – och Lennie blir skrämd och tar ett ännu hårdare grepp om klänningen. När frun lyckas slita sig lös flyr hon till sin man och säger att Lennie har våldtagit henne.
(John Steinbeck, Om möss och människor)

3. I en framtid där arbetslösa uppmuntras att ta livet av sig i utbyte mot ett löfte om evigt liv i en digital värld, behöver läkaren Almund värva en eller flera personer för att slå ut systemet. Almund träffar de perfekta kandidaterna – en ung hjärtsjuk pojke och hans mor Tea. Almund blir djupt attraherad av Tea. Ska han skicka henne på uppdraget ändå?
(Jorun Modén, Socioterna)

Bonustips: Sök efter vändpunkter när du läser en bok eller ser på film för att vässa författarinstinkten.

Dela/Posta på Facebook/Maila

Så får du ordning på bokprojektet

$
0
0

Bokprojekt som bara växer och växer i ett och samma dokument blir till slut svåra att överblicka. I den här artikeln får du lära dig min metod för att hålla ordning på bokprojekt – utan så kallade författarprogram. Det dyker upp allt fler författarprogram på marknaden och ibland brukar jag få frågan om det är bra att skaffa ett sådant, men det finns en del nackdelar som du bör vara medveten om.

Grundidén med ett författarprogram är att hjälpa dig att hålla ordning.
Vid ett tillfälle jämförde jag min egen metod för att få en bok att växa fram med en kursdeltagare som använder Scrivener. Han sa att mitt system i stort sett fungerar om Scrivener – det är bara det att jag använder vanliga dokument och en mapp i Word.

Nyfiken som jag är testade jag Scrivener och tyckte att det innehöll en hel del funktioner som jag inte behövde, medan systemet i sig är ganska likt hur jag jobbar till vardags. Scrivener är i skrivandets stund inte tillgängligt på svenska, så någon ordbehandlare/ stavningskontroll ingår inte heller. När jag testade var det dessutom onödigt krångligt att konvertera dokumenten till Word, vilket jag vill kunna göra för att kunna dela med mig av manuset till mina lektörer.

Fördelar i ett nötskal: Färdigt system för att organisera ditt manus. Ger en överblick av den kreativa processen. Enkelt att överblicka och flytta runt innehåll (fast du uppnår precis samma sak i Word om du delar upp projektet redan från början – jag visar hur senare i artikeln).

Nackdelar: Ingen ordbehandling för svenska. Mycket omfattande manual. Omständligt att konvertera dokument. Fler funktioner än en genomsnittlig användare behöver.

Min metod – ett enkelt system
De allra flesta utgivna författare använder inga speciella program, utan skriver helt enkelt i Word. Jag har i flera år delat upp mina projekt för att få överblick, kunna fokusera på olika moment i arbetet och snabbt fräscha upp minnet när jag ska skriva vidare. När du delar upp skrivprojektet kan du enkelt flytta runt och byta namn på olika avsnitt. Ingenting hindrar dig heller från att skriva kapitel 7 före kapitel  3. Ungefär så här kan det se ut i den mapp som innehåller bokprojektet – varje rubrik motsvarar alltså ett vanligt word-dokument.

Kapitelplan – översikt
Här listar du en översikt av dina kapitel. Det här är ett levande dokument som du ändrar om du exempelvis kastar om ordningen. Till mitt nuvarande bokprojekt har jag en övergripande kapitelplan på bara en sida där det ska gå snabbt att orientera sig och en mer utförlig. Om du gillar Powerpoint kan du skapa din kapitelplan där – programmet tillåter dig dessutom att sortera om bland kapitlen tills du blir nöjd. Trivs du med papper och penna gör du ett indexkort per scen eller kapitel för att det ska bli enkelt att sortera om, exempelvis när du kommer på att boken inte alls ska börja där du först trodde.

Tidslinje
Om dina kapitel ska ha en annan ordningsföljd än den kronologiska, kan det underlätta med en tidslinje eller lista av datum och årtal för nyckelhändelser.

Karaktärer
Om du skriver på en roman kan du behöva ett dokument för varje karaktär. Under arbetet brukar jag lära känna mina karaktärer närmare så att jag snabbt kan gå in i deras medvetanden och förstå hur de tänker.

Miljöer
Samla miljöbeskrivningar på ett ställe. Ett vanligt nybörjargrepp är att skriva dem direkt i boken, men miljöbeskrivningarna i boken blir ofta som bäst när du väver ihop dem med berättelsen.

Fakta
Samla bakgrundsforskning på ett logiskt sätt. Ibland behövs mer än ett dokument.

Anteckningar
Här får du utrymme för spontana idéer och infall som du vill pröva eller hålla i minnet tills du vet vad du ska göra av dem.

Kapitel 1 och så vidare.
Skapa gärna ett dokument per kapitel. Det är enligt min erfarenhet lättare att redigera och hitta i manuset om det är uppdelat. När du är klar med sista utkastet sätter du ihop allt till ett manus, det vill säga kopierar och klistrar in i ett nytt dokument. Jag brukar sätta en siffra före dokumentet, till exempel 1_bortlamnade (än så länge får kapitlen bara en arbetstitel). Då kommer dina dokument att lägga sig i en prydlig ordning i mappen, så här:

1_bortlamnade
2_smyga_i_borgen
3_de_ododligas_bok

Vill du testa ett författarprogram?
Det finns många som älskar författarprogram: det kan passa dig om du gillar att pyssla med teknik och vill ha ett färdigt system som håller ordning. Scrivener är som sagt populärt men det finns fler, exempelvis Liquid Story Binder, som också har till uppgift att hjälpa dig med organisationen av din bok. Liquid Story Binder har fått liknande kritik som Scrivener: det är ett kraftfullt program men det krävs en hel del energi att sätta sig in i alla funktioner. Svensk ordlista/ stavningskontroll saknas.

Jag gillar välfungerande teknik men vill lägga det mesta av min tid på själva skrivandet, så jag fortsätter med papper, penna och Word.

Dela/Posta på Facebook/Maila

Här skapar vi inspiration! (Författarkurs 2 i Älta)

$
0
0

Några bilder från Författarkurs 2 i Älta – vi jobbar med tekniker för författarproffs, utbyter feedback och skriver … inspirationen står som höga lågor i gruppen :-)

Skrivandet blev en sådan upptäcktsfärd att jag knappt kunde bärga mig inför morgonens arbete. Jag ville veta vad jag skulle säga. –  Sharon O’Brien

IMG_20140221_105043

Vi fikar och utbyter feedback i lobbyn och en oerhört vacker tystnad uppstår … följd av intensiva diskussioner.
Anna och Natalia i bakgrunden, Johan och Mona vid cafébordet.

Folk säger att jag inte är bra på att ta kritik men jag säger:
vad i helvete vet de? –
Groucho Marx

IMG_20140221_105936

Martina förbereder sig för utbyte av kritik. Just nu författar deltagarna alltifrån relationsdrama med inslag av prosalyrik till spänningsromaner, skräckhistorier, mytologisk fantasy och självbiografier.

Om du någonsin blir helt nöjd med något du har skrivit, då siktar du för lågt. Men om du inte kan släppa ditt material ens när du har gjort ditt bästa med det, siktar du för högt. 
– Terry Brooks

IMG_20140221_104715

Anna och Natalia granskar varandras material, nickar, antecknar och brister i skratt om vartannat.

Vi är det vi gör om och om igen. Briljans är inte en handling, utan en vana. (Aristoteles)

IMG_20140221_103330

Vår studielokal … vid det senaste lektionstillfället jobbade vi med dialogtekniker för proffs. Jag tog bilden när träffen var slut, nästa gång ska jag se till att få med gruppen också :-)

Dela/Posta på Facebook/Maila

Författarkurs – Bootcamp på distans sommaren 2014

$
0
0

Vill du komma i skrivform på åtta dagar och få med dig en verktygslåda så att du enkelt kan repetera och gå igenom olika moment på egen hand? Under en intensiv vecka med massor av skrivglädje studerar du på tider som passar dig i sällskap med andra skrivsugna och din kursledare.  Det här är en författarkurs som ger mer än bara skrivövningar; du kommer att höja din nivå som skribent, vässa författarblicken och om du önskar kan du passa på att påbörja ett eget skrivprojekt.

Nytt för i år är att även del 2 ges som Bootcamp på distans. Mer info längre ned på sidan.

Jag som leder kursen är författare och lektör, samt grundare av forfattarkurs.se. Kursen har fått högsta betyg från tidigare deltagare och jag hoppas att du ska bli lika nöjd. Du behöver avsätta minst 2 timmar om dagen under de åtta dagar som kursen pågår för att få fullt utbyte av dina studier. Start den 23 juni 19:00 – sista dagen blir den 30 juni.

Pris: 2.200 kr för åtta studiedagar och tio lektioner, inklusive övningar, feedback på texter och live chatt. Efter avslutad kurs får du ett kurskompendium (mailas som pdf) med alla lektioner och övningar vi jobbat med, samt möjlighet att beställa studieintyg.

Allt det här får du:
- Tio teorilektioner inklusive övningar och diskussioner. Under lektionerna skaffar du dig smarta skrivrutiner, får berättarknep som omedelbart höjer din nivå, studerar drama, utvecklar dina karaktärer, tränar på att skriva levande dialoger och lär dig hur du presenterar ditt manus för bokförlag.

- En egen skrivarlya. Du får personlig lektörskritik på upp till fem egna texter under kursen (max 1000 ord per text) och kan posta fler texter för utbyte av kritik med dina kurskamrater. Just den här delen i kursen är enormt omtyckt, både för att alla får lektörsomdömen på sina alster och för att vi har så roligt.

- Tillfälle att chatta varje kväll, totalt åtta tillfällen. Du får direkt svar på alla dina frågor kring alltifrån skrivandet till bokutgivning. Om du inte har möjlighet att delta på den ordinarie chattiden kan du även diskutera när det passar dig.

Kursen ges via en sajt på Internet som är lösenordsskyddad, så att bara vi som är med på kursen kan läsa och skriva. På så sätt får du utrymme för skrivandet där du befinner dig och på tider som passar dig. Jag hjälper dig gärna med just det som är viktigt för dig – behöver du ta itu med skrivblockeringar eller diskutera en bokidé så gör vi det.

Studietakt och schema
Kursen är flexibel, du studerar och skriver på dina egna tider. Chattiderna är dock fasta och kan inte ändras. Skulle du missa någon chatt är det ingen större fara, varje chatt läggs ut på lektionssajten så att du kan läsa in. Tack vare diskussionssidan och mailkontakt kan du ändå få svar på frågor när du behöver. Räkna med att du behöver lägga minst 2 till 3 timmar om dagen på kursen beroende på ambitionsnivå.

Chattschema – Författarkurs 1
Följande chattider gäller sommaren 2014:
23 juni 19:00 – 19:45 Inledning, hitta sin bokidé, konsten att skapa skrivtid och rutiner.
24 juni 19:00 – 19:45 Drama, planera och strukturera noveller och romanbyggen.
25 juni 19:00 – 19:45 Levande karaktärer
26 juni 19:00 – 19:45 Dialoger
27 juni 19:00 – 19:45 Miljöer
28 juni 19:00 – 19:45 Berättarknep
29 juni 19:00 – 19:45 Språk och stil
20 juni 19:00 – 19:45 Knyta ihop, redigering och publicering.

Kursledaren är tillgänglig via e-post, chatt och kommentarer. Jag vill att kursen ska vara så givande som möjligt för dig så tveka inte att höra av dig! Mejla mig gärna på jorun.moden@gmail.com

Författarkurs 2 – BOOTCAMP på distans
Fokus under Författarkurs 2 är att vässa verktygen för författandet, men också lära oss några nya, till exempel dialogtekniken puls, polaritet och berättarteknik, samt olika knep som gör dig skickligare på att jobba med scener och nå fram till din läsare. Du kan ha med dig ett eget roman/ novellprojekt till kursen. Till varje teorimoment finns både övningar för den som vill jobba med själva verktygen, och övningar som går att tillämpa på eget projekt.

Start den 23 juni 19:00 – sista dagen blir den 30 juni.

Pris: 2.200 kr för åtta studiedagar och tio lektioner, inklusive övningar, feedback på texter och live chatt. Efter avslutad kurs får du ett kurskompendium (mailas som pdf) med alla lektioner och övningar vi jobbat med, samt möjlighet att beställa studieintyg.

Allt det här får du

1. Tio lektioner under åtta veckor, inklusive övningar och diskussioner. Fokus i den här kursen är att vidareutveckla ditt skrivande, arbeta mer med gestaltning och stil, jobba med drama på en mer avancerad nivå och gå in på nya teorimoment. Sammantaget kan man säga att vi vässar verktygen och lägger i några nya. Du får också tips om hur du redigerar din text som en lektör och en bonuslektion om guerillamarknadsföring för författare.

2. Din egen skrivarlya. Här postar du texter och får feedback både från kursledaren och andra kursdeltagare. Du får personlig lektörskritik på upp till fem egna texter under kursen (max 1000 ord per text) och kan posta fler texter för utbyte av kritik med dina kurskamrater. Just den här delen i kursen är enormt omtyckt, både för att alla får lektörsomdömen på sina alster och för att vi har så roligt.

3. Chatt varje vecka. Schema återfinns längre ner på sidan. Du får direkt svar på alla dina frågor kring alltifrån skrivandet till bokutgivning. Om du inte har möjlighet att delta på den ordinarie chattiden kan du även diskutera när det passar dig.

4. Skrivkompisar och frihet att skriva där du är. Du studerar i en grupp på 10 – 12 deltagare. Kursen ges via en sajt på Internet som är lösenordsskyddad, så att bara vi som är med på kursen kan läsa och skriva. På så sätt får du utrymme för skrivandet där du befinner dig och på tider som passar dig.

5. Individuell coaching. Jag hjälper dig gärna med just det som är viktigt för dig – behöver du ta itu med skrivblockeringar, diskutera en text eller utveckla en bokidé så gör vi det.

Studietakt och schema
Kursen är flexibel, du studerar och skriver på dina egna tider. Chattiderna är dock fasta och kan inte ändras. Skulle du missa någon chatt är det ingen större fara, varje chatt läggs ut på lektionssajten så att du kan läsa in. Tack vare diskussionssidan och mailkontakt kan du ändå få svar på frågor när du behöver. Räkna med att du behöver lägga minst 2 till 3 timmar om dagen på kursen beroende på ambitionsnivå.

Chattschema – Författarkurs 2
Följande chattider gäller sommaren 2014:
23 juni 20:00 – 20:45 Presentation, skrivtid och teknik för att hitta den röda tråden.
24 juni 20:00 – 20:45 Premiss, drama/ berättelsens stigar, prolog.
25 juni 20:00 – 20:45 Djupanalys av karaktär, psykologi och gestaltning.
26 juni 20:00 – 20:45 Dialoger och psykologi. Teknik: Använda puls.
27 juni 20:00 – 20:45 Polaritet, kontrast och konflikt.
28 juni 20:00 – 20:45 Gestaltning, stilutveckling, öva på att skriva målande/ avskalat.
29 juni 20:00 – 20:45 Scenteknik och miljöer. Dra in läsaren i scenen/ tjurens öga.
30 juni 20:00 – 20:45 Stryka och förhöja. Redigera som ett proffs/ lektörsgranska  ditt eget manus.
Bonuslektion: Guerillamarknadsföring för författare.

Kursledaren är tillgänglig via e-post, chatt och kommentarer. Jag vill att kursen ska vara så givande som möjligt för dig så tveka inte att höra av dig! Mejla mig gärna på jorun.moden@gmail.com

Dela/Posta på Facebook/Maila

Författarkurser med start i april – fåtal platser kvar

$
0
0

IMG_20140317_104733Vill du gå Författarkurs 1 på Söder, start den 7 april? Jag har två platser kvar för dig som vill gå grundkursen som har fått högsta betyg av tidigare deltagare, läs mer här.

Snart blir det också kursstart för Författarkurs 1 på distans, Författarkurs 2 på distans samt Författarcafé på distans. Samtliga grupper är i stort sett fullbokade men det finns en plats vardera kvar på del 2 och 3. Uppdatering: Nu är alla grupper fulltecknade men hör gärna av dig om du vill stå på intresselista. En vecka före kursstart släpper jag reservplatser (om någon avbokar) och om du inte får plats den här gången, får du förtur inför nästa kursstart.

Du som funderar på att ge bort en skrivarkurs i present till en student eller jubilar, ta gärna en titt på grundkursen Bootcamp på distans som ges i juni, eller helgkursen den 7 – 8 juni.

Jobbar du på ett bokmanus? Häng då med på vår manusdag där du får lära dig att undersöka om dina scener håller och hur man granskar sin egen text som en lektör. Läs mer här.

2 platser finns på helgkursen den 26 – 27 april, för dig som vill skaffa en första verktygslåda till skrivandet på bara en helg.

Fler kurser hittar du i toppmenyn, du är också välkommen att höra av dig till jorun.moden@gmail.com om du önskar vägledning eller vill ställa en fråga.

Dela/Posta på Facebook/Maila

Vässa dina actionscener

$
0
0
Holmgang_duel

Bildkälla: Wiki commons, Jake Powning. http://powning.com/jake/

”Konsten att skapa actionscener är kritisk för din kompetens i skönlitterärt skrivande, eftersom actionscener är en scen där man måste beskriva rörelsers mekanik på ett trovärdigt sätt, och med precision.”
David Alexander

De val författaren gör angående perspektiv kommer också att märkas när det blir dags att skriva actionscener. Det uppstår också konsekvenser för ditt dramabygge och dina möjligheter att skapa spänning. Naturligtvis finns även drama som sker under ytan och genom tankeström, men i den här artikeln fokuserar vi på den yttre handlingen,  där det pågår fysiska händelser.

vittext

Att följa perspektiv – första eller tredje person
Om du väljer första eller tredje person (också kallat ”följa karaktär” eller tankeström) kan du bara visa det som din karaktär upplever, vilket ger en naturlig begränsning. Det kan ge en stark känsla av realism om du är noggrann med att följa intryck i den ordning man kan tänka sig att de uppstår i medvetandet. Som författare kan du också välja att skildra subjektiv tid, till exempel hur ett händelseförlopp tycks utspela sig i ultrarapid, eller tvärt om, mycket snabbt. Nackdelen med att följa ett perspektiv kan vara att du inte får med alla vinklar som du skulle önska dig. Till viss del kan du kompensera detta genom att låta din huvudperson lägga pussel med information som han/ hon får när actionscenen är över.

Exempel: Vi föreställer vi oss att scenen vi ska skildra är ett slagfält i obestämd tidsålder. Huvudpersoner på slagfältet är den unge krigaren Eogrim, hans äldre vän Tam och hans hövding Magna. Vi följer huvudpersonen Eogrim, som blir uppslukad av närstrider med flera motståndare. Han fokuserar på en av dem i taget. Stridslarmet hörs som i fjärran och vi följer endast hans intryck. Efter striden saknas Tam, men Eogrim hittar honom till slut; Tam sitter på knä med tårarna rinnande framför en fallen fiende och har just tagit av dennes hjälm. Till slut börjar Tam prata och berättar att han har dödat sin gamle läromästare, som befann sig på fiendens sida. Hövdingen Magna berömmer Tam och säger att nu när läromästaren bytt sida, får han stå sitt kast. Genom de andra karaktärernas berättelser fyller du på information och kan även leka med att alla kanske inte talar sanning, eller att någon kan ha tagit fel. Du kan bli tvungen att acceptera att det blir luckor, men det ger också upphov till spänning och gestaltning.

Allvetaren och action
Om du i stället väljer allvetarperspektiv kan du först beskriva hela slagfältet mer svepande och därefter zooma in på de olika striderna, en i taget. Det kan ge en känsla av att allt utspelar sig simultant. Var noga med att inte gå in i tankar och känslor, dessa får du i stället beskriva eller gestalta. Exempel: Läsaren får se hur de båda styrkorna stormar mot varandra och drabbar samman. Därefter fokuserar författaren på Magna, som hela tiden rensar undan motståndare som hotar Eogrim, utan att pojken märker det. Varje gång ”kameran” flyttas inleder man en ny scen.

Nästa scen kan få visa hur Tam strider mot en storvuxen kämpe och mot alla odds till slut får övertaget. Och nästa kan växla till Eogrim som tycker att han klarar sig riktigt bra i sin första strid och är upprymd över att Magna väljer att strida vid hans sida (han förstår inte att hon försvarar honom). Allvetaren ljuger inte och här uppstår spänningen snarare i att läsaren vet de olika perspektiven, men karaktärerna är omedvetna.

Växla perspektiv
Du kan också växla mellan allvetare och tredje person, till exempel inleda med att svepa över slagfältet och därefter endast skildra en karaktärs upplevelse och tankeström (också kallat begränsad allvetare).

Tempo och stil
Actionscener kommer också att påverkas av hur du väljer att arbeta med stilen. Om du vill öka tempot och intensiteten: skriv avskalat och låt verben arbeta. I en text med många verb blir känslan av action starkare. Vill du i stället skapa en effekt av ultrarapid kan du arbeta mer med detaljer.

Om du vill höja läsarens puls kan du arbeta med ett eskalerande tempo där meningarna blir allt kortare, eller en rad korta meningar. Lär dig kontrollera tempot med olika typer av meningar, och med hjälp av detaljer.

Värdiga motståndare
Ge dina karaktärer slåss mot värdiga motståndare. Du hinner inte bygga upp någon spänning om det går för snabbt och för lätt. Det kan också vara en god idé att variera motståndarna så mycket som möjligt, som i vilket persongalleri som helst.

Variera
”Skriv inte om hur dina hjältar parerade och utdelade hugg efter hugg”, tipsar Rolf Fijal som går i min manusgrupp och skriver både fantasy och science fiction. ”Variera hellre, låt dem ramla, fumla med en hjälm som håller på att falla ner över ögonen, och söka efter öppningar.”

Källforska
Det blir lätt klumpigt om du försöker skildra exempelvis medeltida stridsteknik om det enda du vet är sådant du läst i böcker och sett på film. Ta en kurs i fäktning, så kommer du att få veta hur musklerna spänns, hur det känns att stå mitt emot en motståndare som du anar kommer att krossa dig fullständigt, hur det smakar när man är utmattad (metall) och hur en väl använd rustning kan stinka. Det här gäller naturligtvis om dina hjältar bär andra vapen än svärd också, eller om din actionscen kretsar kring något helt annat, till exempel en fotbollsmatch.

Att skapa trovärdighet
Jag vet att alla inte bryr sig om realism, men rätt många läsare kommer att störa sig på om din protagonist får ta emot flera sparkar i huvudet och sedan reser sig upp för att utdela ytterligare några stötar. Låt både din hjälte och din läsare känna på allvar – på köpet blir ditt drama starkare.

Ladda om
Tänk dig att berättelsen innehåller både ”action” och ”reaction”. Vad blir resultatet av striden på psykisk nivå, när det gäller relationer, i miljön och för handlingen? Här har du tillfälle att arbeta vidare med minst lika starka känslor men av ett annat slag, missa inte det.

Berättelsen är kung
Sist men inte ens: alla tekniker bör underordna sig berättelsen. Välj perspektiv medvetet innan du börjar, men tänk inte för mycket på teknik när du skriver, utan spara det till allra sist, när du redigerar.

Dela/Posta på Facebook/Maila

Fyra magiska ord för författare

$
0
0

goodwitchbadwitchDet är rätt vanligt att nybörjartexter liksom trevar sig fram, men om du känner till de 4 frågor som läsare ställer på undermedveten nivå kan du snabbt förbättra din skrivteknik.

1. Varför läser jag det här? Vad ska läsaren bli nyfiken på och vilja följa vidare? Du behöver ge berättelsen ett driv och en riktning, även om denna riktning kan ändras under resans gång. Ett driv behöver inte betyda en explosion, det kan kännas under huden eller märkas i detaljer. Väck nyfikenhet kring din karaktär, ställ till med ett problem, låt något gå fel eller skeva. Om du inte ger svar på fråga nr 1 tappar du snart din läsare.

2. Vem följer jag? Vem i texten är huvudperson (alternativt flera) och vems perspektiv är det som gäller? Du behöver dessutom väcka en känsla för den här personen, få läsaren att bry sig oavsett om du vill skapa en hjälte eller en obehaglig person. Men se upp – i modern litteratur brukar läsaren tröttna om du tecknar karaktär och bakgrund som om det var ett stilleben. Låt oss hellre skapa en relation med karaktärerna under resans gång.

3. Vad händer? En hel del nybörjartexter blir lite av en betraktande dagdröm. Ofta är det klokt att tänka att berättelsen är kung och väva in tankar och funderingar där de blir relevanta i handlingen. Det tredje ordet är släkt med det första; båda kommer att påverka upplevelsen av att historien är på väg någonstans. Kanske har du hämtat inspiration från en författare som inleder sin bok med att skriva filosoferande/ i tankarna? Läs gärna den boken en gång till. Förmodligen får författaren fram svar på nr 1 och 2, vilket kan räcka till att börja med.

4. Var är jag? Någon detalj ur miljön eller ett ord i en replik kan visa detta. Det är särskilt viktigt att orientera läsaren inför något nytt, när du skapar en ny scen eller när du byter perspektiv.

När och hur då?
Du kanske känner igen de fyra magiska orden från journalistiken? Där har de ofta sällskap av när och hur. Även en läsare av skönlitteratur vill veta när och hur, och du kan lägga till de orden vid behov. När, var, hur, vad, vem och varför. Frågan ”varför” kan förstås också handla om berättelsen – varför hände det här?

Svar på 4 magiska ord i en mening
Ibland kan en författare få med svaren på alla de fyra magiska orden i en enda mening.
Exempel:
”Graven som Li hade grävt låg i lä för vinden”.
I den här meningen får du veta att Li (2 = aha – vi ska följa Li) står vid en grav som hon har grävt (3 = detta har hänt), vid graven är det är vindstilla (4 = var är jag?), och vi undrar också vem hon har begravt (1 =varför läser jag det här). Dessutom har meningen en vacker melodi.
(Första meningen ur Törnrosens nyckel av Tone Almhjell)

ÖVNINGAR
Använd de fyra frågeorden medan du läser första sidorna i en bok och fundera över hur snabbt du får svar på dina magiska ord. Ibland kan det ske på bara en mening, i andra böcker tar det ett antal sidor. På Provläs.se kan man träna samtidigt som man hittar nya böcker att läsa. Testa till exempel med Jaktturen av Agnès Desarthe.

b) Skriv en egen mening eller längre text där du använder alla de 4 magiska orden - och det ska inte märkas utan ske sömlöst.

Mer att läsa (du kan också söka skrivtips i högermarginalen)
Så skriver du en spännande början
Vässa din känsla för röst och perspektiv
Välja tempus

Dela/Posta på Facebook/Maila


Skriv som en journalist – distanskurs i journalistiskt skrivande

$
0
0

De har inte att göra med att du behövde lära dig att skriva. Låt dem tro att du föddes sådan. – Ernest Hemingway.

Driver du en blogg, är du webbredaktör eller författare som vill vässa verktygen i journalistiskt skrivande? Hösten 2014 blir det premiär för ”Skriv som en journalist” – en distanskurs där du på bara sex veckor lär dig knep som omedelbart gör skillnad för dig och dina läsare. Under kursen skriver du artiklar som du postar i en egen journalistlya

Allt det här får du med dig
– Lär dig en enkel teknik för att skriva artiklar som kan jobba flerdubbelt (som notis, artikel och fördjupning). I vilken ordning bör man presentera sitt material och hur hittar man vinkeln för en artikel?

– Förstå din läsare. För att nå dina läsare studerar du hur man lär känna sina målgrupper och konsten att skapa en tänkt avsändare.

– Nyhetsvärdering och konsten att hitta idéer. Lär dig bedöma vilka artiklar som kommer att väcka intresse.

– Artikelformat och riktlinjer. Utan form flyter texten ut – en form gör ditt budskap mer attraktivt. Du får en starkare profil och underlättar för läsaren. Så småningom lär du dig skriva enligt formatet och sparar både tid och energi.

– Intervjuteknik. Så förbereder du dig så att du får ut mesta möjliga av intervjun.

– Internets förutsättningar och SEO (sökordsoptimering).

– Skriv levande med storytelling, gestaltning och känslor. Få fram livet och känslorna med hjälp av tekniker från litteraturens värld. Inspirerande för både dig och din läsare!

– Bonusmaterial: Pressmeddelanden och rapporter.

– En egen journalistlya. Du publicerar dina texter i din journalistlya. en egen sida där du också har en bild och en presentation av dig själv.

– Övningar och feedback. Till varje delmoment i kursen gör du minst en skrivövning. Du får feedback både från kursledaren och dina kurskamrater. Uppgifterna beräknas vara på 1.000 – 3.000 tecken (inte ord). För att få ett kursintyg ska du har genomfört minst en skrivuppgift i veckan.

Start den 7 oktober – anmäl dig nu!
Nästa startdatum är beräknat till tisdag den 7 oktober, sex veckor, chatt tisdagar kl 19:00. Kurserna brukar snabbt bli fullbokade, så anmäl dig gärna tidigt om du vill vara säker på att få en plats.  Mer information om hur kursen blev till finns längre ner på sidan. Välkommen att maila jorun.moden@gmail.com om du har frågor eller vill anmäla dig.

Pris för 6 veckor veckor på distans: 1900 kr.

________________________

Kursledaren som försvann

Grunden till den här kursen kom till för ett par år sedan när Studieförbundet Vuxenskolan ringde upp mig för att fråga om jag kunde ta hand om en kurs i journalistiskt skrivande. Deltagare fanns men den tänkta kursledaren var spårlöst försvunnen.

”Ja det ska nog gå”, hörde jag min egen röst svara samtidigt som jag tänkte att det kunde jag väl inte alls. Jag var ju en rookie utan journalistisk utbildning! Så här i efterhand är jag skyldig den försvunna kursledaren ett TACK!

Efter samtalet satte tankarna igång. Visserligen har jag inte gått Journalisthögskolan, men när jag var fjorton började jag skriva artiklar för Länstidningen i Östersund. Äldre journalister var mina kloka lärare under fem år och jag fick ovärderliga lektioner kring det praktiska. I bagaget hade jag också motsvarande en halv fil kand i franska och en fil kand i engelsk litteratur. Jag hade jobbat som språkkonsult i svenska och engelska, som webbredaktör och så småningom som chefredaktör för en hälsosajt. På vägen hade jag också skrivit flera böcker och fått tre barn. Det fanns säkert fler som ville blogga eller skriva journalistiskt men precis som jag inte hade de ”rätta” kunskaperna. Nog skulle det bli en kurs!

Kursen fick högsta betyg av deltagarna och jag har sedan dess även gett en kurs i journalistiskt skrivande hos PTS. Jag ger också författarkurser, både fysiskt i Stockholm och på distans, och det var en före detta kursdeltagare som frågade om jag inte kan ge även journalistkursen i en distansvariant. Ja, varför inte? Nu kör vi!

Om kursledaren
Efter min blixtinsats på Studieförbundet Vuxenskolan grundade jag Författarkurs.se som jag fortfarande driver och som är högst rankad om man söker på just ”författarkurs”. Jag har även en personlig författarhemsida och skriver på nya böcker. Tidigare har jag gett ut fackböckerna Xybermetal (endast som e-bok) och Nära föräldrar, samt romanen Samael och novellen Socioterna. Vid flera tillfällen har jag även frilansat, till exempel i tidningen Skriva.

Dela/Posta på Facebook/Maila

Gör ett porträtt av din inre kritiker

$
0
0
inre kritiker

Porträtt på Tariq – min inre kritiker. En jobbig typ men jag gillar honom också.

Har du också en inre kritiker som viskar hånfulla ord i ditt öra när du som minst behöver dem? Jag har märkt att många beskriver sin inre kritiker på just det sättet – en varelse som sitter på axeln.

Alldeles nyligen skrev jag klart ett romanutkast och nu säger min inre kritiker att mina testläsare kommer att hata den. Vi känner varandra väl vid det här laget, min inre kritiker och jag. Jag har förstått att de allra flesta skrivande människor har en och vi är nästan (men bara nästan) goda vänner vid det här laget.

Ibland kan jag dock tycka att den inre kritikern är alltför fruktad. Den inre kritikern kan nämligen vara en stor tillgång.

Den inre kritikern manar ständigt till utveckling samtidigt som vi behåller en hälsosam ödmjukhet (bara vi inte låter oss pulveriseras tills endast stoftet av en aspirerande författare återstår).

I ett par dagar har jag sett min inre kritiker som en fågel, förbaskat verbal i sina nedlåtande kväden. Det gav mig idén att vidareutveckla den här figuren, bara för ros skull. Om du vill kan du testa att göra samma sak genom att svara på frågorna nedan. Processen påminner om att skapa en karaktär.

1. Hur ser din inre kritiker ut?
Min inre kritiker har en brunsvart, svavelosande fjäderdräkt och börjar bli skallig, ungefär som en gam. Han lyckas med konsten att vara både tufsig och elegant på samma gång, ungefär som en advokat som glömt att kamma sig.

2. Vad heter din inre kritiker?
Författaren Julia Cameron kallar sin för Nigel. Ett tag kallade jag min för Terminator men jag har nu bestämt att han (det är absolut en han) heter Tariq. Ett stiligt, arabiskt namn som burits av en general och betyder ”han som knackar på dörren” vilket är precis vad min Tariq gör i tid och otid. Tariq är också ett namn för morgonstjärnan och det är lite hoppfullt.

3. Vad säger din inre kritiker?
Tariq brukar alltid inleda med ett milt överseende och håndrypande skratt. Han är kreativ och säger alltid något nytt och svidande, som nu i morse:
”Du tror alltså att du har skrivit en roman, men det här är en enda sörja av ord som med nöd och näppe håller ihop. Du gillar författare som Margaret Atwood men du är inte ens värdig att kräla i gyttjan vid hennes fötter – i form av en daggmask. Du duger inte ens till lunch.”

4. Motargument/ motpol
I takt med att Tariq blev mer konkret upptäckte jag att jag på något plan faktiskt tycker om honom. Jag brukar försöka ge honom några motargument innan jag säger till honom att jag inte har någon nytta av honom just nu.
”Jag kan tänka mig värre varelser än daggmaskar, de förvandlar löv, bark, matrester, svamphyfer och fjädrar till näringsrik jord.”
”Jag är inte död än, du får vänta länge om jag ska bli din lunch.”
”Bry dig inte om vad kritikerna tycker och säger. Ingen har någonsin rest en staty till minne av en kritiker.” (Sagt av Sibelius som har räddat min självkänsla sedan jag var tonåring.)

Din inre kritiker som tillgång
När du försöker ta dig över skrivartröskeln eller vill bibehålla ditt flöde måste den inre kritikern obönhörligen motas bort. Inre kritiker kan emellertid vara mycket skickliga när det blir dags för redigering och de har precis den hänsynslösa karaktär som krävs för att döda älsklingar i manus. Så – i redigeringsfasen kan det uppstå en besynnerlig vänskap mellan författaren och den inre kritikern.

Har man en alltför förintande inre kritiker kan man däremot ge upp, så det gäller att hitta en balans (du hittar en övning för detta via länken nedan). Lycka till!

Övning: Släng ut din inre kritiker, för dig som behöver få distans till din inre kritiker och bjuda in en mer konstruktiv röst.

P.S. När jag hade postat den här artikeln såg Tariq att jag skrivit ”faktiskt” två gånger. Så han var verkligen till nytta även den här gången, även om han inte behöver säga ”ha ha!” varje gång. D.S.

Dela/Posta på Facebook/Maila

Författarkurser hösten 2014 – fåtal platser kvar

$
0
0

jorunreadingVill du ta ett steg närmare författardrömmen i höst? Det finns ett fåtal platser kvar på höstens författarkurser – följ länkarna för att läsa mer om kursplanen. Läs också vad andra har tyckt om kurserna här. Anmälan eller frågor skickas till jorun.moden@gmail.com

Författarkurs 1 på Söder – 1 plats kvar. En kurs för dig som vill bli författare med teori, övningar, personlig handledning och massor av inspiration. Ta med eget skrivprojekt eller kom som du är. Start den 1 september 18 – 20:00 i vår kurslokal nära Skanstull. Läs mer …

Författarkurs 1 på distans – 3 platser kvar. På bara 8 veckor får du en första verktygslåda till författandet och personlig handledning för att höja ditt personbästa. Kursen blev snabbt fulltecknad och jag har satt in en extragrupp där det finns 3 platser kvar. Start den 3 september. Läs mer …

Författarkurs 2 i Älta – flera platser lediga, start den 6 november. Utveckla din gestaltning på djupet, lär dig proffsens tekniker för att skriva dialog, jobba med flera konfliktlager och utveckla ditt drama. Läs mer …

Författarkurs 2 på distans – 2 platser lediga, start den 3 september. Vi vässar verktygen och lägger i några nya, till exempel proffsens dialogknep och tre lager konflikt. Läs mer …

Författarkurs 3 på distans – 1 plats ledig, start den 21 oktober. En kurs där vi utforskar skrivandets magi, bryter mot regler och studerar Hjältens resa. Läs mer …

Skriv som en journalist – Flera platser finns, start den 2 oktober. En distanskurs där du på bara sex veckor vässar verktygen för journalistiskt skrivande. För bloggare, webbredaktörer och författare. Läs mer …

Manusgrupp – Fullbokad. Det går bra att höra av dig om du är intresserad av att stå på reservlista inför våren. Deltagarna skriver på mycket hög nivå och med målet att bli utgivna. Information via mail jorun.moden@gmail.com

Författarkurs i Frankrike – Flera platser finns 11 – 18 oktober. Gör verklighet av skrivardrömmen på skrivarretreat i fransk miljö med helpension och författarkurs. Läs mer …

Mer inspiration!
Här på Författarkurs.se hittar du massor av artiklar för att våga komma igång men också för att utvecklas vidare. Nedan följer några av de mest populära (du kan också söka artiklar i högersplaten på hemsidan).
Kan alla bli författare?
Kom igång och skriv på 2 veckor!
Släng ut din inre kritiker
8 skrivhinder och lösningar
Lura dig själv till att skriva

Jag passar på att hälsa dig välkommen till mitt nätverk  för skrivande vänner:
https://www.facebook.com/forfattarkurs

Att skriva är inte bara att sätta ihop meningar utan ett sätt att skapa mening.

Dela/Posta på Facebook/Maila

Vad har din karaktär i glaset?

$
0
0

Caipirinha2Den kan låta som en oväsentlig fråga men kan du gissa vilken den absolut vanligaste drycken i nybörjarmanus är? Whisky. Kanske för att whisky ger associationer till hårdkokta hjältar och spänning, kanske för att whisky blivit så pass populärt under senare år. Om du med enkla medel vill undvika klichéer finns det dock all anledning att fundera över hur du kan använda drycker i dina berättelser för att säga något om din karaktär, sätta en atmosfär eller skapa en kontrast.

Caiphirina och döden
Den sötsyrliga drinken caipirinha finns med redan i titeln till Caipirinha med döden av Maria Ernestam och medan jag läste boken blandade jag drinken för att få veta hur den smakade (man mortlar limefrukter och socker i ett whiskyglas och tillsätter krossad is och cachaça). Smakupplevelser ökar inlevelsen till och med när vi bara läser om dem. När huvudpersonen Erica inleder ett förhållande med Döden med ett glas caipirinha i handen har drycken redan satt tonen.

Människolever och Chianti
Oberoende av genre kan drycker ge liv och djup till dina karaktärer. Den oförglömliga Lady Chablis i John Berendts Midnight in the Garden of Good and Evil är inspirerad av en verklig person som tog sitt artistnamn från en vinflaska. Om du läst Liftarens Guide till Galaxen av Douglas Adams känner du till en cocktail som heter The Pan Galactic Gargle Blaster. Bridget Jones favoritdryck är Chardonnay och hon har till och med fått skulden för att britter dricker allt mindre chardonnay. Hannibal Lecter i När Lammen tystnar av Thomas Harris berättar i både boken och filmen att han ätit människolever med favabönor och ett glas Chianti, vilket ger en kontrast mellan kannibal och finsmakare.

Whisky – klassiker eller kliché? 

hemingwaydrinkingHar du fortfarande svårt att släppa taget om whiskyn? Det behöver inte vara något fel med det, när allt kommer omkring förekommer den redan i klassiska verk. Fundera dock på vad du vill med whiskyn i ditt manus och hur du använder den i din gestaltning.

”The whiskey warmed his tongue and the back of his throat, but it did not change his ideas any, and suddenly, looking at himself in the mirror behind the bar, he knew that drinking was never going to do any good to him now. Whatever he had now he had, and it was from now on, and if he drank himself unconscious when he woke up it would be there.”

Ernest Hemingway, To Have and Have Not.

Övningar och tips

1. Spana efter drycker i film och böcker. Var uppmärksam på vad karaktärer dricker i filmer och i böcker. Kan du lära något av hur de använder drycker för att säga något om karaktären? Vill du hitta tips på filmer och böcker kan du kika på The Cocktail Chart of Film & Literature.

2. Testa olika drycker för karaktären. Fundera över vad som händer beroende på vilken dryck du ger din huvudperson. Vad händer om du ställer fram det du just nu råkar ha i barskåpet? Din favoritdryck från den senaste pubrundan? Eller kanske örtte med passionsfrukt och pepparmint?

3. Om du ändå vill använda whisky, var gärna specifik med vilken sort det är. Det blir inte samma stämning om hjältinnan gillar Tullamore Dew, Four Roses (en bourbon) eller Lagavulin. Jobba med whiskyn så att den inte bara klunkas ned i halsen på en trött kommissarie, det blir lätt en kliché. Kom också ihåg att whisky och whiskey inte är samma sak.

4. Blanda litterära drinkar. Författaren Tim Federle har tagit fasta på just ämnet drycker i litteraturen och skrivit en drinkbok med titeln Tequila Mockingbird (titeln anspelar på Harper Leees klassiker To Kill a Mockingbird).

Vid det här laget brukar jag få frågan om det är bra för kreativiteten att dricka. Det tycker jag inte personligen och de flesta författare jag känner skriver nyktra. Förr var myten om supande författargenier rätt vanlig men kreativiteten verkar dala ganska snabbt efter mer än ett glas eller en drink.

Bildkälla: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cocktail(5).JPG

Dela/Posta på Facebook/Maila

10 knep för en givande skrivkramp!

$
0
0

En känsla av skrivkramp och blockeringar är vanliga hinder för blivande författare och hänger ofta ihop med höga ambitioner, men om du lär dig tänka baklänges kan du börja se skrivkramp som tillfällen till utveckling och insikt. Låt oss börja med att avliva ordet skrivkramp! Att känna olust eller att det står stilla betyder inte att du aldrig mer kan skriva en rad, bara att förutsättningarna inte är rätt just nu.

I resten av den här artikeln kommer jag att använda begreppet ”skrivpaus” just för att understryka att det handlar om ett ofarligt tillstånd som är helt naturligt. Att sätta sig vid datorn med en överarbetad hjärna eller när du är som mest trött leder lätt till en skrivpaus, men du kanske helt enkelt behöver vila dig, ta en promenad eller träna. Nedan följer några frågor du kan ställa dig själv för att skrivpausen ska hjälpa dig vidare till nästa steg i din utveckling.

shouldbewriting

 

1. Är du trött eller utarbetad? Känner du dig så trött att allt blir tomt i skallen har du kanske inte gett dig själv rimliga a förutsättningar för att skrivandet ska fungera. Se först och främst till att ta hand om dig själv, speciellt när det gäller sömn, och låt hjärnan vila.

Övning: En övning som kan passa om man är utarbetad är att skriva om känslor och tankar kring detta i fem minuter. Eller varför inte ta upp den gamla konsten att skriva dagbok?

2. Tar du skrivandet sist? Om du inte har en viss struktur för skrivtid (författare är oftast vanedjur) är det lätt hänt att du väntar med skrivandet till sist på dagen. Då är man oftast för trött!

Övning:
Försök avsätta en bestämd skrivtid varje dag när du är utvilad – håll den på samma sätt som tiden då du tränar eller träffar en vän över en fika. Det är helt okej att skärmen förblir tom under skrivtiden, men om du snabbt vill få fram idéer kan du testa en slumpgenerator för skrividéer. Om du håller en viss skrivrutin tränar du upp din skrivkondition. Börja med fem minuter eller en kvart tills du är redo för mer.

3. Har du kört fast/ vet du inte vad som ska hända härnäst? Ibland upplever man skrivpaus för att nästa scen helt enkelt inte är klar för att skrivas ännu. Då behöver du unna dig tid för tankar och research innan du sätter dig vid datorn igen. Ett alternativ är att hoppa vidare till nästa scen. Att ta med varenda transportsträcka i boken riskerar att bli trist för både dig och din läsare. Testa att tänka som Elmore Leonard: ”Jag försöker att låta bli att skriva de delar som folk hoppar över”.

Övning:
 Ta en promenad eller ett bad och låt hjärnan jobba i bakgrunden med att lösa vad som krävs. Ha alltid med papper och penna för att kunna anteckna. Kladda ned idéer på post-it-lappar. Dela gärna upp skrivjobbet i efterforskningar (då är det ok att vara uppkopplad eller ta en promenad) och skrivtid (då det är bättre att bara fokusera på skrivandet).

skrivmening4. Kikar du på mobilen, Facebook eller mailen medan du väntar på att krampen ska släppa? Då gör du din inre författare en otjänst. Varje gång du surfar runt bryter du hjärnans kapacitet för flow. Du behöver ett visst tomrum eller till och med en tröskel i huvudet innan kreativiteten sätter igång. Gillar du mobilen alltför mycket kan den tyvärr sätta ett effektivt stopp för din författardröm. Få författare komponerar mästerverk på sin smartphone. Konsumera media med måtta. Se för all del ditt favoritprogram men undvik att slösurfa eller se på TV hela kvällarna.

Övning: Koppla ner dig och koppla av när du ska skriva. Om du inte kan låta bli att surfa eller svara på sms när du ska skriva, stäng av tekniken eller pröva programmet StayFocusd (ett hjälpmedel för Chrome där du kan begränsa vilka webbsidor du kan nå under skrivtiden).

5. Bromsar du upp skrivandet för att du vill kolla upp en massa fakta? Återigen: det tar tid för hjärnan att få upp skrivflyt och om du mitt under skrivpasset går in på Wikipedia kan du bryta koncentrationen så att det blir svårt att komma igång igen.

Övning: Fastnar du i texten för att du vill kolla lite fakta, skriv KOLLAS i fetstil och kolla senare. Behöver du ett namn till en ny karaktär kan du skriva NAMN och hitta på namnet senare.

6. Har du en besvärlig inre kritiker? Det har nästan alla författare (ja – naturligtvis jag också) och jag har märkt att de deltagare som skriver på hög nivå ofta är som hårdast mot sig själva. För att komma vidare kan du behöva ta itu med den inre kritikern på allvar. Den goda nyheten är att det kan ta så lite som tio till trettio minuter av din tid.

Övning: Skriv ett avskedsbrev till din inre kritiker. Alternativ övning. Gör ett porträtt av din inre kritiker.

7. Är du möjligen lite lat? Det är ju helt mänskligt och ibland kan man till och med behöva lura sig själv till att skriva.

Övning: Ett knep jag använder nästan varje morgon är att läsa om ett stycke från förra skrivsessionen, peta lite här och där. Rätt som det är kanske du skriver vidare. Om inte kan det snarare handla om att du behöver jobba mer på scenen.

8. Är du inte nöjd med scenen du just nu håller på med? Ibland kan man köra fast för att man inser att scenen man jobbar med för tillfället faktiskt inte är så bra. Fråga dig själv om du skriver något du själv skulle vilja läsa. Om inte kan du ha nytta av nästa övning.

Övning: Vässa scenen, gärna på skissbordet. Avsätt en stund till att fundera över vad som skulle göra scenen mer intressant, mer romantisk eller mer spännande. En författarfråga som kan ge bra resultat är ”Vad vore det värsta som skulle kunna hända i scenen du håller på med just nu? Det mest oväntade? Det bästa?” Alternativ övning: Släng in ett äpple och se vad som händer. Vill scenen inte låta sig vässas i dag? Pröva att jobba med en annan.

9. Har du tröttnat på projektet för att du fått en ny och bättre idé? Det är en vanlig känsla. Vill du på allvar bli yrkesförfattare behöver du sätta dig över känslan och göra klart det du just nu håller på med (om det inte helt uppenbart är en usel idé och ett slöseri med tid).

Övning: Skaffa en idémapp! Det magiska med idémappar är att de fungerar som en vinkällare där idéer mognar i lugn och ro och där du kan se vilka uppslag som fortfarande känns geniala efter ett par månader eller år.

10. Väntar du på den perfekta meningen? Tänk då på att alla meningar kan skrivas om. Författande är världens mest tacksamma sport där du inte behöver göra ”rätt” på första försöket. Allt kan skrivas om. Jag skrev om den här artikeln två gånger, den blev inte alls perfekt vid första utkastet och är det säkert inte nu heller.

Övning: Låt ledordet vara ”fulskriv”. Eller pröva att skriva en riktigt dålig dikt, bara för att ta udden av rädslan för att skriva riktigt dåligt (det blir ännu roligare om du tävlar mot en eller flera vänner).

skrivdaligtHa så roligt och kom ihåg att ingen kan skriva som du!

/ Jorun

Dela/Posta på Facebook/Maila

Packlista inför Frankrike

$
0
0

IMG_20141007_041109

På lördag blir vi ett tiotal deltagare som åker till La Pomme d’Or i Frankrike och jag är i full färd med att packa väskan. Alla som ska gå författarkurs eller delta i skrivarretreat har fått mail med tips om saker att ta med sig. Det här slinker ned i mitt bagage:

- Minilaptop med bra batteritid.

- Anteckningsböcker.

- Pennfodral, pennor och refiller, suddbart bläck i svart och brunt. Har blivit beroende av Frixion och är så glad att Penstore.se finns så att man kan fylla på förrådet direkt via brevinkastet.

- En biografi om min franska husgudinna George Sand + symboliska cigarrer (hon bar ibland manskläder och rökte cigarr).

- Portabel högtalare som funkar både till mobil och laptop.

- Hörlurar.

- Kläder som kan användas lager-på-lager. Vädret lär bli 18 – 22 grader, 5 soldagar och ett par regndagar enligt prognosen. Solglasögon och paraply alltså :-) Packar några klänningar i (förhoppningsvis) material som inte behöver strykas + en varm och mysig morgonrock.

Packat i mobilen
Vissa saker kan vara kul att ha med i sin smartphone, jag laddar med:

1. Kurs i franska för att friska upp minnet. Duolingo verkar bra.

2. Ett par romaner till Moon Reader (eller valfri bokläsare).

3. Relax MP. Melodier för avslappning, meditation och sömn + timer. Perfekt för en powernap på flyget.

4. Postens Riktiga Vykort. Så att jag bara kan ta en bild, skicka till barnen och veta att den troligen kommer fram redan nästa dag. Riktiga vykort och brev blir det så klart också, men när man vill använda ett eget nytaget foto och få leverans innan jag är hemma igen är det här en väldigt bra app.

Dela/Posta på Facebook/Maila

Dagens skrivinspiration: Författare har inga dåliga väder!


Vill du bli författare? Författarkurs 1 intensivhelg 29 – 30 november

$
0
0

skrivhelg”Jag har haft förmånen att få delta i Författarkurs 1 på Södermalm i Stockholm och Författarkurs 2 intensiv i Älta under våren. Båda kurserna var väldigt givande. Jorun är en lyhörd och omtänksam kursledare som skräddarsyr utbildningen så att den passar alla deltagares behov/önskemål.” Rolf Fjal

Nu kan du gå Författarkurs 1 och 2 under en intensivhelg. Tempot är högt och du får många olika verktyg som kommer att ta dig till nästa nivå i ditt skrivande.

Antalet timmar blir nästan detsamma som när du väljer att gå kursen under åtta veckor. Samtliga helgkurser ges i vår fina kurslokal i naturnära Älta: buss 401 till Älta centrum tar ca 25 minuter från Slussen, med bil tar det ca 10 minuter. Hösten ges intensivhelg del 1 den 27-28 september och den 29 – 30 november.

FÖRFATTARKURS 1  INTENSIVHELG
Nästa kursstart den 29 – 30 november.

Författarkurs 1 ca 8 – 10 deltagare, pris 2.600 för två dagar. En kurs för dig som önskar få en första verktygslåda till författandet på bara en helg.

Författarkurs 1 är en skrivarkurs som ger mer än bara skrivövningar; du kommer att höja din nivå som författare samtidigt som du får en första verktygslåda för skrivandet och massor av inspiration. Vill du ta med och utveckla en manusidé under helgen, går det utmärkt. Du har också möjlighet att få utbyta feedback på upp till 5 texter, max 3 sidor vardera. Kursledaren läser minst en av dina texter och ger dig lektörskritik. Vill du hellre skrivträna får du i stället övningar där du tränar på de verktyg vi gått igenom under dagen.

Jag som leder kursen är författare och lektör, samt grundare av forfattarkurs.se.

Kursen har fått högsta betyg från tidigare deltagare och jag hoppas att du ska bli lika nöjd.

LÖRDAG
9:00 – 10:00 Inledning + att hitta sin bokidé
10:00 – 11:00 Drama
11:00 – 11.10 Fikapaus
11.10 – 12 Karaktärer
12 – 13 LUNCH
13:00 Feedbackgrupper
14:00 Dialoger
15:00 Feedbackgrupper + kaffe
16:00 Miljöer
17:00 Slut för dagen

SÖNDAG
9 :00 – 10:00 Språk, stil och gestaltning
10:00 – 11:00 Feedbackgrupper
11:00 – 11.10 Fikapaus
11.10 – 12:00 Berättarknep
12 – 13 LUNCH
13:00 Feedbackgrupper
14:00 Konsten att knyta ihop + redigering
15:00 Feedbackgrupper + kaffe
16:00 Publicering och manuspaket
17:00 Slut. Alla som önskar får studieintyg.

x
x
FIKA OCH LUNCH
Caféet Söta drömmar, kinesisk restaurang, pizzeria och en ICA-butik med salladsbuffé finns ett stenkast från kurslokalen. Jag kommer att boka bord för de som önskar äta gemensam lunch (kostnad 70 – 100 kr). Du kan också ta med dig egen lunch. Kaffe/ te, frukt och eftermiddagsfika ingår i kurspriset.

Så hittar du till Älta Kulturknut
Adress: Älta Kulturknut, Oxelvägen 42, 138 30 Älta
Närmaste busshållplats är Älta centrum. Buss nr 401 från Slussen tar ca 25 minuter. När du kommer till Älta centrum korsar du gatan. Kulturknuten ligger i Älta Centrumhuset och ingången finns på övre gatuplan vid parkeringen (samma ingång som till apotek och butiker). Det går också bra att gå in via nedre gatuplan och ta trappan upp. Bussar går även från Tyresö och Gullmarsplan – sök på SL.se

Om du kör bil/ använder GPS, ställ in på Oxelvägen 42 i Älta (Obs! Skriv in ÄLTA – det finns en till Oxelvägen med samma namn i Huddinge). Fri parkering finns precis utanför Ältakulturknut. Du kan också hämta vägbeskrivning här: http://tinyurl.com/cp7hqmz

Kontakt: jorun.moden@gmail.com

Dela/Posta på Facebook/Maila

Att baka böcker

$
0
0
skrivbaka

Visst blir man besviken när man tar ut en plåt brända drömmar eller hopsjunkna ambitioner,
men till skillnad från bröd kan manus bearbetas och bakas om i det oändliga.

Kanske är det inte konstigare att skriva än att baka bröd?
Ingenting smakar som hemskrivet,
så det är inte samma sak
att gå till affären och köpa en bok.
Du kan skriva efter recept
eller vara modig och byta ut beprövade ingredienser.
Lägga några kvistar rosmarin på toppen.
Vips har du hamnat i en intensiv närvaro,
ett magiskt flöde.
Spänningen stiger medan boken gräddas
och sprider sina suggestiva dofter!
När man tar ut en plåt brända drömmar
eller hopsjunkna ambitioner blir man så klart besviken,
men till skillnad från bröd kan manus bearbetas
och bakas om i det oändliga.
En dag händer det.
Du har bakat ett rykande varmt manus
som är så fint att andra vill provsmaka.
En invigd vänkrets. Så småningom ett förlag.
Och när boken säljs får du uppleva en ny glädje men också förvåning.
För medan andra pratar om din bok
tänker du på något helt annat.
Ditt nya manus.

Dela/Posta på Facebook/Maila

Vårens författarkurser

$
0
0
Vi gör verklighet av fler författardrömmar 2015!

Vi gör verklighet av fler författardrömmar 2015!

NU ÄR SCHEMAT för våren 2014 lagt – och jag får en hel del anmälningar som ska ges bort i julklapp, jättekul! Den fysiska Författarkurs 1 på Rutger Fuchsgatan börjar den 2 februari och där finns än så länge gott om plats men det brukar vara fullt någon månad innan vi börjar.

Del 2 kommer att ges på Älta kulturknut och vi drar igång den 12 februari – här ska verktyg vässas och vi lägger även till några nya.

Författarkurs 1 på distans startar den 3 februari, Författarkurs 2 på distans börjar också den 3 februari och jag kommer att erbjuda Författarcafé (del 3) på distans med start den 1 april. Det kommer också finnas tillfälle att gå del 1 på distans i april.

De populära helgkurserna kommer även vår att ges på Älta kulturknut: Författarkurs 1 ges den 18 – 19 april och den 25 – 16 juli. Om intresse finns kommer jag även att organisera en heldag med fokus på verktyg för manusbearbetning - läs mer om upplägg hären 13.

Skriv som en journalist på distans är en kurs för bloggare, webbredaktörer och författare som vill lära sig hur man skriver artiklar och krönikor, samt lyckas med konsten att nå sina läsare. Frågor och anmälningar mailas till jorun.moden@gmail.com

Slutligen har intresset för skrivarkurser i Frankrike varit större än någonsin – det är redan spikat att vi åker och det finns ett fåtal platser kvar.

Jag önskar alla skrivande vänner och nya deltagare varmt välkomna!

Dela/Posta på Facebook/Maila

Så förbereder du dig för skrivarkursen

$
0
0

20150114_140805Jag får ofta frågan om hur man bäst förbereder sig inför en författarkurs. Grundkursen (Författarkurs 1) är uppbyggd så att du inte behöver några förkunskaper och vi går igenom konsten att skapa skrivrutiner redan första veckan. Nedan har jag ändå listat några tips för dig som vill få ut maximalt av kursperioden.

1. Gör en plan för dina studier
Fundera igenom vilka tider du ska studera så är chansen större att du får en välfungerande struktur. Räkna med att studier och skrivuppgifter tar 3 – 7 timmar i veckan beroende på hur du arbetar som individ. Skriv ned en plan i valfri kalender, på papper eller i datorn.
X
2. Fundera över dina mål med kursen
Du väljer själv ambitionsnivå på kursen. Skrivglada och ambitiösa med romanprojekt är precis lika välkomna. Vi går igenom samma teorimoment men du får feedback på individnivå. Genom att sätta mål kan du mot slutet av kursen stämma av vad du uppnått och vad du behöver för att vässa ditt skrivande ytterligare. Oavsett vem du är hoppas jag att du ska känna dig välkommen och utvecklas.

3. Skaffa verktyg
Se till att du har en dator med ordbehandlingsprogram, unna dig ett par skrivböcker som känns inspirerande och pennor som du trivs med. Placera gärna skrivböcker på strategiska ställen såsom i jobbväskan. Ibland händer det att deltagare använder mobilen som verktyg, men se upp så att tekniken inte blir ett distraktionsmoment, utan att du helt enkelt skriver.

4. Läs!
Den allra bästa förberedelsen om du vill skriva är att läsa skönlitteratur. Om du har tidsbrist eller snabbt vill sätta dig in i olika slags litteratur rekommenderar jag novellsamlingar, till exempel Noveller för världens barn 2007 – Klassiska mästerverk ur världslitteraturen. I serien Noveller för världens barn finns också utgåvor med fokus på spänning/ deckare och nordisk litteratur. Vill du utforska science fiction och fantasy kan du läsa antologin Från Tolkien till Thydell (där min debutroman finns representerad). Jag gillar också Novellix – noveller i fickformat med inbjudande omslag. Läs gärna den litteratur du spontant tycker om, men testa också verk som vidgar vyerna.

5. Skriv!
Anteckna tankar och idéer, för dagbok eller skriv lite ur ditt skrivprojekt (om du har ett) då och då. Författare brukar vara vanedjur. Det går också bra att sätta igång med själva skrivandet när kursen börjar, att ingå i en grupp och få olika knep brukar vara till hjälp för att etablera rutiner. Om du känner att du kör fast vid första raden kommer du att få en teknik för att lösa detta.

Det börjar närma sig kursstart 2015 och de flesta grupperna är nu fulltecknade. Välkommen med din anmälan ändå – om en kurs är fullbokad kan du stå på intresselista och jag hör av mig om en plats blir ledig. Du får också förtur inför nästa kursstart.

Frågor eller funderingar? Kika gärna under kursbeskrivningarna i toppfliken, eller läs under Vanliga frågor. Om du inte hittar vad du söker är du välkommen att höra av dig!

Dela/Posta på Facebook/Maila

Lider du av internethjärna?

$
0
0
Att multitaska är som om du skulle försöka koppla en hel telefonsamtal samtidigt och leder lätt till hjärnstress.

Att multitaska är som om du skulle försöka jobba som flera telefonister – samtidigt.

Vill du ha mer skrivtid? Skapa fredade tidszoner under dagen där du avstår att leka med din smartphone/ surfa. Om du försöker ”multitaska” sjunker din IQ mätbart och det blir svårare för hjärnan att hamna i det eftertraktade flödet (vilket kräver fokus). Varje dag inleder jag med skrivtid – då är bara musik tillåtet.

För att få mer motivation kan jag ibland fråga mig själv vad jag skulle ångra mest vid min dödsbädd: att jag inte surfade mer eller att jag inte blev klar med den där boken.

Att multitaska är som om du skulle försöka jobba som flera telefonister – samtidigt. Det leder till mindre smarta beslut och det blir omöjligt att hitta flöde (det man på engelska brukar kalla ”flow”). Det går så snabbt att googla att många av oss inte längre orkar försöka minnas, och är ett tecken på hur hjärnan anpassat sig till flitigt användande av internet.  När vi läser på internet använder vi hjärnan på ett helt annat sätt än när vi är offline – ordet surfa stämmer väl överens med hur vi skumläser och hoppas från rubrik till rubrik i ett försök att navigera en alltför stor mängd information.

Läs mer om hur din hjärna funkar här: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20226389.ab

Enligt en studie genomförd av Gary Small, som är professor i psykiatri, tar det bara en vecka av regelbunden användning av internet för att våra hjärnor ska påverkas på djupet. Vi blir skickliga på att skanna och söka information, men också mer splittrade och okoncentrerade. Korttidsminnet arbetar på högvarv och vi söker omedelbara svar i stället för att försöka komma ihåg.

Ny forskning visar att hjärnan hos en person som läser stora mängder litteratur påverkas på både det sensoriska och motoriska planet, som om vi upplever det vi läser på riktigt. Om du läser om doften tjära, aktiveras till exempel området för doftsinne i hjärnan. Vi blir inte bara mer litterata av att läsa, utan också mer empatiska, då hjärnan får uppleva en annan verklighet.

Vad betyder då symptomen på internethjärna för dig som författare? Jo, att alltför mycket tid på internet kan påverka dina förmågor att koncentrera dig på skrivandets process, som sker på ett annat plan i hjärnan. Jag tänker att vi också behöver förmågan att tänka på ett fokuserat plan för att utföra vilket mental arbete som helst, till exempel forskning, studier och den mer vardagliga eftertanken.

Så slipper du internethjärna
1. Läs skönlitteratur minst en halvtimme om dagen.
2. Begränsa surftiden och gör helst efterforskningar separat.
3. Unna dig tid för reflektion.
4. Gå ut i naturen och träna fysiskt.
5. Ägna dig åt något kreativt (som skrivande). Ryck ur modemet om du har svårt för att låta bli att surfa samtidigt. Det är nästan alltid mer effektivt att BÖRJA med att skriva på ditt skrivprojekt och SEDAN surfa.

Källor:
”Internet Brain”, Hillary Casavant, publicerad i The Writer Magazine, August 2013, s 27 – 31.
http://www.drgarysmall.com/

http://www.youtube.com/watch?v=cKaWJ72x1rI

Dela/Posta på Facebook/Maila

Viewing all 437 articles
Browse latest View live